Na zajatou Betancourtovou čekají v Kolumbii francouzští zdravotníci

Bogotá - Na bývalou političku Ingrid Betancourtovou čekají v kolumbijském hlavním městě francouzští zdravotníci, které do země vyslal prezident Nicolas Sarkozy. Naděje na její propuštění jsou ale malé. Kolumbijské povstalecké hnutí FARC dnes totiž znovu zopakovalo, že Betancourtovou propustí jen výměnou za osvobození svých bojovníků z kolumbijských věznic.

Letadlo s francouzskými zdravotníky a diplomaty čeká od čtvrtka na letišti v kolumbijské Bogotě. Je připravené k okamžitému odletu do města San José del Guaviare, které leží v oblasti, ve které by se mohla Betancourtová nacházet.

Francouzský prezident Sarkozy už dříve vyzval povstalce FARC, aby Betancourtovou propustili. Do jednání se zapojil proto, že Betancourtová má vedle francouzského také francouzské občanství. Agentura ANNCOL, která je blízká povstalcům, ale označila Sarkozyho rozhodnutí o vyslání zdravotníků do Kolumbie bez předchozí domluvy s FARC za naivní. 

Levicoví povstalci už letos jednostranně propustili šest rukojmích a žádné další gesto dobré vůle od nich prý nemá nikdo čekat.  „Ty, které zadržujeme v našich táborech, propustíme na svobodu pouze výměnou za naše vězně,“ potvrdil rozhodnutí mluvčí FARC Rodrigo Grada. 
 
Ingrid Betancourtová, někdejší kandidátka na kolumbijskou prezidentku, je podle svého syna vážně nemocná a potřebuje krevní transfuzi. Podle některých zpráv má žloutenku. „Hlavním cílem této mise je dostat se k Ingrid a poskytnout jí potřebnou péči. To je první věc. Pak doufáme, že se vyslancům podaří jednat s povstalci z hnutí FARC, aby zvážili její propuštění z džungle,“ doufá bývalý manžel Betancourtové Fabrice Delloye.

Nikdo ale přesně neví, kde marxističtí povstalci svá rukoujmí drží. Betancourtovou unesli před šesti lety. Spolu s ní v kolumbijské džungli drží skoro 40 politických rukojmích. Chtějí je vyměnit za propuštění asi pěti set členů hnutí z kolumbijských věznic. 

Někdejší kandidátka na kolumbijskou prezidentku je v zajetí FARC od roku 2002.
Zdroj: ČT24