V Rakousku odbíjí zvon oslavující Hitlera jako „vůdce všech Němců“

Vídeň - V rakouské vesničce Wolfpassing mají na zvonici zvon se svastikou a poděkováním Adolfu Hitlerovi. Zvon je funkční a čas ve Wolfpassingu odbíjí každou hodinu už více než 70 let. Rytina na jeho povrchu prý unikla místním úřadům, místní lidé tvrdí, že o ní nevěděli. Zvon do zvonice hradu umístili v roce 1939 fanoušci nacistického diktátora. Zůstal tam i po porážce nacistického Německa a nebyl odstraněn ani při poválečné sovětské okupaci, když v objektu bydleli ruští vojáci. A odolává i dnes.

Současná vláda uznává spoluvinu země za zločiny spáchané nacisty. Snaží se identifikovat vše, co tehdejší dobu připomíná, tyto artefakty plánuje buď odstranit, nebo se je snaží uvést do historického kontextu. Jako příklad uvádí zřízení muzea dokumentujícího krutosti Hitlerova režimu v bývalém koncentračním táboře Mauthausen. 

Text na zvonu ve Wolfpassingu Hitlera oslavuje za připojení Rakouska k Německu v roce 1938. Označuje ho za „sjednotitele a vůdce všech Němců“, který osvobodil Východní marku, tedy Rakousko, ze „jha útlaku cizích sil a přivedl ji do velké německé říše“. 

Místní historik Johannes Kammerstaetter tvrdí, že většina vesničanů o nápisu na zvonu dobře ví. Starosta Josef Sonnleitner ale říká pravý opak - lidé se o tom prý dověděli až minulý měsíc z médií. „Nikdo se o to až do té doby nezajímal,“ řekl v telefonickém rozhovoru. 

O zvonu ve vesničce ležící asi sto kilometrů západně od Vídně se začalo hovořit, když stát prodal tamní zámek. Novináři se tážou, proč zvon až dosud unikal pozornosti. Úřady mají také zdůvodnit rozhodnutí státní agentury pro památky, že zvon musí na zámku zůstat jako součást dědictví. Nový vlastník zatím neprozradil, co chce se zvonem dělat. 

V Rakousku je oslavování nacisty propagovaných hodnot ilegální. Kammerstaetter vyzval státního prokurátora, aby prověřil, zda státní prodej zámku i zvonu nespadá do kategorie trestného činu, jelikož změna majitele může být v tomto případě kvalifikována jako šíření nacistické ideologie.