Slováci se v noci rekordně ohřáli, dnes čekají čtyřicítky

Bratislava/Budapešť - Nejteplejší noc v historii Slovenska zaznamenali meteorologové na západě země v Piešťanech, kde teplota neklesla pod 27,3 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1992, který drželo vojenské letiště v západoslovenské vesnici Kuchyňa, tak byl překonán o 0,9 stupně.

Slovensko a Maďarsko dnes očekávají až 40stupňová vedra. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil na odpoledne pro jih země nejvyšší stupeň nebezpečí. Z bezpečnostních důvodů zkrátila dnešní pracovní dobu řada úřadů. Rovněž maďarští meteorologové vyhlásili nejvyšší stupeň varování před vedrem, který platí v 15 z 19 žup.

Padne-li na Slovensku 40stupňová hranice, mohl by se dnešek stát nejteplejším dnem slovenské historie. Doposud nejvyšší údaj o naměřené teplotě pochází z 20. července 2007, kdy v jihoslovenském Hurbanovu bylo 40,3 stupně. S vysokými teplotami se země potýkala i o víkendu, v neděli padly lokální denní rekordy na 37 ze 49 sledovaných meteorologických stanic. Od pátku na Slovensku kvůli vedru zkolabovalo zhruba 360 lidí, jen za neděli jich bylo 152.

Také v Maďarsku v noci na dnešek s rozdílem více než jednoho stupně Celsia padl rekord nejvyšší minimální denní teploty, v Tatě na severu Maďarska v noci klesla rtuť jen na 26,2 stupně. Rekord doposud od roku 1921 s 25 stupni držela oblíbená rekreační oblast Dobogókő nedaleko Budapešti.

Německo se vzpamatovává z nočních bouřek

Německo sčítá milionové škody, které způsobily nedělní a noční bouřky. Nejvíce postižena byla spolková země Bádensko-Württembersko, kde padaly kroupy o velikosti až tenisových míčků. V Bavorsku při hranicích bouřka v neděli odpoledne poničila elektrické rozvody, střechy, vyvracela stromy a přívalové deště zaplavily několik sklepů i silnic.