Šperky ukradené v Cannes měly hodnotu tří miliard korun

Nice (Francie) - Šperky, které v neděli ukradl neznámý ozbrojený muž z hotelu Carlton ve francouzském Cannes, měly hodnotu 103 milionů eur (v přepočtu asi 2,7 miliardy korun). Původně se hovořilo o cennostech „jen“ za 40 milionů eur. V hotelu se právě konala výstava šperků. V Cannes se kradlo i při letošním filmovém festivalu.

Jde o jednu z největších krádeží šperků v historii. Hodnotu cenností zpřesnil organizátor výstavy poté, co provedl detailní inventuru vystavovaného zboží, oznámil Philippe Vique ze státního zastupitelství. Jak dodal, policie pátrá po neznámém maskovaném zločinci, který z hotelu ukradl zejména hodinky poseté diamanty. Z místa činu utekl pěšky.  

Výstava šperků začala 20. července a měla trvat do konce srpna. Server Nice Matin oznámil, že se na ní představovaly šperky domu Leviev, jehož majitelem je Izraelec ruského původu Lev Leviev.

Krádež šperků v Cannes
Zdroj: ČTK/AP/Lionel Cironneau

Největší krádeže šperků za posledních 10 let:

Ÿ- 16. února 2003 - Z proslulého Diamond Center v belgických Antverpách zmizely drahokamy, zlato a šperky za 100 milionů dolarů (asi dvě miliardy korun). Akci zorganizoval Ital Leonardo Notarbartolo, jenž byl odsouzen k deseti letům vězení.

- 25. února 2005 - Na amsterodamském letišti Schiphol byly při překládání z letadla do letadla uloupeny diamanty a šperky v hodnotě zhruba 118 milionů dolarů (asi 2,36 miliardy korun).

Ÿ- 5. března 2007 - Diamanty v hodnotě asi 21 milionů eur (asi 546 milionů korun) byly ukradeny z banky v belgických Atverpách.

Ÿ- 4. prosince 2008 - Zřejmě největší loupež šperků ve Francii provedli čtyři ozbrojení muži v pařížském klenotnictví Harry Winston, odkud ukradli diamanty a šperky v hodnotě 85 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun). Většinu lupu i pachatelů se podařilo zajistit v létě 2009.

-Ÿ 6. srpna 2009 - Asi největší loupež klenotů v britských dějinách se odehrála v luxusním klenotnictví Graff v londýnské čtvrti Mayfair, kam vešli dva elegantně oblečení muži, vytáhli zbraně a odnesli si 43 klenotů za 40 milionů liber (asi 1,2 miliardy korun). Po dvou týdnech byli oba a spolupachatel zatčeni.

-Ÿ 18. února 2013 - Diamanty v hodnotě 50 milionů dolarů (asi miliarda korun) ukradli ozbrojení lupiči na bruselském letišti Zaventem.