Itálie truchlí za oběti havarovaného autobusu

Řím – Italská prokuratura vyšetřuje nedělní nehodu autobusu, při které zemřelo 38 lidí, jako trestný čin zabití z nedbalosti. Má už i několik podezřelých. S oběťmi havárie se dnes země rozloučila smutečním obřadem a dnem státního smutku, který vyhlásil premiér Enrico Letta. Uctění památky obětí ve městě Pozzuoli, odkud většina z nich pocházela, se vedle řady dalších politiků předseda vlády osobně zúčastnil.

Autobus havaroval v neděli večer kolem 20:30 SELČ na nadjezdu na dálnici A16 poblíž Avellina. Naboural několik aut (podle záchranářů 12), ve vysoké rychlosti prorazil svodidla a zřítil se do hloubky asi 30 metrů. Vozidlo padalo po strmém svahu do zalesněné oblasti, přišlo o střechu a téměř se rozpůlilo.

O příčinách nehody zatím není oficiálně nic známo. Podle prvních informací ji mohla způsobit porucha brzd, prasklá pneumatika nebo mikrospánek řidiče. Patologové mají určit, zda řidič neutrpěl infarkt a zda v jeho krvi nebyly drogy či alkohol.

Prokuratura ale prověřuje více možných příčin neštěstí. Jak sdělila, mezi jiným bude nutné také prověřit, zda příslušná firma, která má údržbu dálnice na starosti, splnila všechna bezpečnostní kritéria. Na nadjezdu se totiž v minulosti už stalo několik smrtelných nehod.

S oběťmi havárie se dnes Itálie loučí smutečním obřadem a dnem státního smutku, který vyhlásil premiér Enrico Letta. Uctění památky ve městě Pozzuoli, odkud většina mrtvých pocházela, se vedle řady dalších politiků osobně účastní i předseda vlády.

Obřad se koná ve sportovní hale v Pozzuoli, které se nachází západně od Neapole. Již několik hodin před začátkem obřadu se hala zcela zaplnila truchlícími. Podle odhadu policie přijelo na 4 000 lidí.

Sportovní hala v Pozzuoli západně od Neapole se dlouho před dnešní tryznou zcela zaplnila truchlícími. Podle odhadu policie přijelo na 4 000 lidí. Obřad vedl místní biskup Gennaro Pascarella, který se pomodlil za uzdravení zraněných. „Politické a náboženské instituce by v tom neměly nechat naše bratry samotné, zvláště ty, kteří se ocitli bez jakékoli ekonomické podpory,“ vyzval k veřejné pomoci pro pozůstalé.