Bangladéšský soud zakázal opoziční islamisty, do voleb nepůjdou

Dháka - Bangladéšský soud dnes zakázal největší islamistickou stranu v zemi Džamáate islámí (Bangladéšské islámské společenství). Ta se tak nebude moci účastnit lednových voleb, což vyvolalo nové protesty přívrženců tohoto politického uskupení. Ti namítají, že cílem rozhodnutí je zlikvidovat stranu, která je v současnosti klíčovou opoziční silou. Strana se proti verdiktu okamžitě odvolala.

Kritici Džamáate islámí dlouhou dobu požadovali zákaz strany kvůli její roli ve válce za nezávislost země na Pákistánu v roce 1971. Islamisté tehdy byli proti odtržení Bangladéše a kolaborovali s pákistánskými silami. Nejvyšší představitelé strany jsou nyní souzeni za zločiny spáchané během války a čtyři z nich již dostali trest smrti, když byli usvědčeni z genocidy, vražd, znásilňování a náboženské perzekuce. Verdikty vyvolaly v Bangladéši rozsáhlé demonstrace příznivců islámské opozice a násilnosti. Při pouličních střetech zahynulo nejméně 150 lidí.

Soud své rozhodnutí zdůvodnil tím, že program strany odporuje sekulární ústavě země přijaté v roce 2010. Na to také upozorňovala petice odpůrců Bangladéšského islámského společenství, které podle nich diskriminuje menšiny a ženy, vyzývá k vládě Alláha a chce v zemi zavést přísné islámské právo šaría.

Člen volební komise Šahdín Málik:

„Registrace strany Džamáate islámí je nelegální, v důsledku toho se tedy strana nemůže zúčastnit voleb. Pokud upraví svůj program tak, že bude v souladu s ústavou, a požádá znovu o registraci, bude moci být znovu zapsána.“

Strana se proti verdiktu okamžitě odvolala k Nejvyššímu soudu. Stovky příznivců Bangladéšského islámského společenství mezitím zahájily protesty v okrese Pabna severozápadně od metropole Dháky a demonstrace se očekávají i na dalších místech.