Snowden: Rusko, díky za azyl

Moskva - Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden poděkoval Rusku za to, že mu poskytlo dočasný azyl. Rozhodnutí Moskvy prý ukazuje, že spravedlnost vítězí. Snowdenovu první reakci k poskytnutí azylu zveřejnil server WikiLeaks. Snowden dnes opustil moskevské letiště Šeremeťjevo, kde se pět týdnů skrýval a čekal na vyřízení žádosti o udělení ruského azylu. Ruské úřady mu podle jeho advokáta Anatolije Kučereny totiž udělily dočasný azyl, a to na rok. Teď je Snowden na tajném místě.

„Snowden dostal potvrzení, že obdržel azyl na dobu jednoho roku,“ řekl Kučerena, který na kamery ukázal kopii zmíněného dokladu. Agentura Reuters s odkazem na server WikiLeaks uvedla, že Snowden v Rusku získal status uprchlíka. „Nemohu říci, kde se (Snowden) nachází,“ poznamenal Kučerena s tím, že Američan letiště opustil v taxíku. Snowden prý má v Rusku přátele, včetně několika Američanů, kteří údajně mohou pomoci při zajišťování jeho bezpečnosti. Jako hledaná osoba se totiž bude muset skrývat. Kučerena také potvrdil, že zařizuje návštěvu Snowdenova otce Lona v Rusku.

Edward Snowden požádal o „dočasný“ azyl v Rusku 16. července, než bude moci odcestovat údajně do Latinské Ameriky. Do Moskvy přiletěl 23. června z Hongkongu. Odcestovat nemohl, protože americké úřady zrušily platnost jeho pasu. Roční azyl lze každoročně prodlužovat o dalších 12 měsíců. Je velmi pravděpodobné, že Snowden zůstane v Rusku a do třetí země neodcestuje. Azyl mu zatím nabídly Venezuela, Nikaragua a Bolívie.

Snowden se k dnešním událostem vyjádřil prostřednictvím serveru WikiLeaks. Ve svém komentáři mimo jiné kritizoval administrativu amerického prezidenta Baracka Obamy. „V posledních osmi týdnech jsme viděli, jak Obamova administrativa nerespektuje mezinárodní a národní právo, ale nakonec spravedlnost zvítězila. Děkuji Rusku za to, že mi v souladu se svými zákony a mezinárodními závazky udělilo azyl,“ prohlásil.

Američané žádali Moskvu o vydání uprchlíka, kterého chtějí soudit za prozrazení tajného programu Prism, v jehož rámci se sleduje internetová a telefonická komunikace milionů lidí. Program využívala americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA). Americký ministr spravedlnosti nedávno písemně ujistil ruskou vládu, že se USA nechystají Snowdena ani popravit ani mučit a jsou také připraveny mu vydat nový pas s omezenou platností - jen pro návrat do vlasti.

Nabídka práce

Americký uprchlík a bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden dostal v Rusku jen několik hodin po opuštění tranzitní zóny moskevského letiště nabídku k práci od ruské sociální sítě VKontakte, která je ruskou obdobou Facebooku s více než 210 miliony registrovanými uživateli.

Aféra kolem Snowdena podle představitelů Kremlu rusko-americké vztahy nenaruší. Bývalý ruský velvyslanec v USA Jurij Ušakov případ označil za nevýznamný. Neexistují podle něj žádné náznaky o tom, že by se americký prezident Barack Obama chystal zrušit podzimní návštěvu Moskvy.

Bílý dům dnes potvrdil předchozí spekulace, že kvůli Snowdenově kauze je v ohrožení plánované setkání Obamy s Putinem v předvečer summitu G20, a vyjádřil krajní zklamání nad rozhodnutím Ruska udělit Snowdenovi azyl. „Vnímáme to jako nešťastný vývoj a jsme tím nesmírně zklamáni,“ uvedl mluvčí Bílého domu Jay Carney. „Vyhodnocujeme užitečnost takové vrcholné schůzky,“ odpověděl Carney na otázku, zda rozhodnutí Moskvy ovlivní plán Obamy setkat se s Putinem. Carney dodal, že Snowden není „whistleblower“ nebo disident.

Server WikiLeaks ocenil Rusko za to, že Američanovi poskytlo útočiště. „Rádi bychom poděkovali ruskému lidu a všem dalším, kteří pomáhali chránit pana Snowdena. Vyhráli jsme bitvu, ne válku,“ píše WikiLeaks na Twitteru. Vydání Snowdena ke stíhání už dříve odmítl ruský prezident Vladimir Putin. Naznačil, že Snowden může dostat v Rusku azyl pod podmínkou, že přestane vyzrazovat americké tajné informace. Advokát Kučerena řekl, že Snowden na tuto podmínku přistoupil.