První definitivní trest pro Berlusconiho, vězení se ale asi vyhne

Řím - Nejvyšší italský soud potvrdil vězení pro bývalého premiéra Silvia Berlusconi za daňové podvody v kauze Mediaset. Byl za to odsouzen ke čtyřletému vězení, tři roky z toho se ale vymazávají v důsledku amnestie z roku 2006. Zároveň soudce ale nařídil, aby soud nižší instance znovu rozhodl o zákazu výkonu veřejné funkce, který měl být původně na pět let. Je to první definitivní verdikt nad šestasedmdesátiletým Berlusconim, který je jinak souzen v desítce dalších kauz. Do vězení ale ani tak zřejmě nebude muset, výsledný roční trest si totiž může odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací.

Zatím ale není zcela jasné, zda bude Berlusconi muset trest nastoupit. Krátké tresty se v Itálii zpravidla nevykonávají ve věznici, takže dnešní rozhodnutí by mohlo znamenat pro Berlusconiho rok domácího vězení. 

Dva soudy nižších instancí předtím vyměřily Berlusconimu čtyřletý trest za daňové úniky za jeho působení v mediální společnosti Mediaset. Podle obžaloby se zaměstnanci Mediasetu s Berlusconim v čele v 90. letech nezákonně obohatili o stovky milionů eur, když nakupovali vysílací práva přes zahraniční prostředníky za uměle navýšené ceny. Proces trval sedm let.

Součást verdiktu, která Berlusconimu zakazovala po pět let vykonávat veřejnou činnost, dnes zároveň soud vrátil soudu v Miláně. Pro tuto chvíli to znamená, že Berlusconi zůstává senátorem i vůdcem své vládní strany Lid svobody (PdL).

Berlusconi očekával verdikt ve své římské rezidenci spolu s právníky, ministrem vnitra Angelinem Alfanem a dcerou Marinou. Advokáti rozhodnutí soudu označili za nespravedlivé. V rámci italské justice je verdikt definitivní, ale Berlusconiho obhájci zvažují, že se obrátí na soud evropské úrovně. 

Silvio Berlusconi:

„Nikdy jsem nestál za žádným systémem daňových podvodů. V historii Mediasetu neexistují žádné falešné faktury. Stejně tak neexistují žádné skryté zahraniční fondy, které by měly cokoliv společného s mou rodinou. Žijeme v zemi, která neumí spravedlivě naložit s lidmi, jako jsem já, kteří vždy plnili své povinnosti v práci i ve veřejném životě.“

Prezident Giorgio Napolitano se snažil přispět ke klidu výzvou k důvěře v soudní systém. „Tato země potřebuje znovu nabýt klidu a soudržnosti v životně důležitých záležitostech, které ji příliš dlouho rozdělovaly a bránily zavést reformy,“ řekl. Ocenil, že tentokrát panoval větší klid než v jiných procesech s Berlusconim. Podobně se vyjádřil také premiér Enrico Letta. Také on vyzval ke klidu a „respektování soudu a jeho rozhodnutí“.

Berlusconiho definitivní odsouzení by mohlo dokonce rozkolísat politickou scénu. Jeho strana Lid svobody je totiž důležitou součástí vlády velké koalice premiéra Enrika Letty a její členové vyhrožují, že kabinet shodí. Proces proti Berlusconimu totiž vnímají jako nespravedlivý a politický. Další fungování vlády ale ohrožuje i postoj středolevé Demokratické strany - ta by voličům jen těžko vysvětlovala, proč zůstává v koalici se stranou, jejíž prominentní člen je odsouzeným zločincem.

Další Berlusconiho kauzy

 

RUBYGATE 
Kauza nazvaná podle marocké tanečnice Karimy Mahrúgové, zvané Ruby, s níž měl údajně Berlusconi v roce 2010 placený pohlavní styk, když jí bylo 17 let (což je v Itálii trestné). Berlusconi i Mahrúgová to odmítají. V témže roce, kdy byl premiérem, také údajně vymohl u policie její propuštění z vazby, kde byla kvůli podezření z krádeže. Letos v červnu Berlusconiho soud prvního stupně odsoudil v této kauze k sedmi letům vězení; Berlusconi se odvolal.  

FININVEST
Berlusconiho firma Fininvest získala díky rozhodnutí římského soudce Vittoria Metty v roce 1991 obří vydavatelství Mondadori, jež původně nabyla mediální skupina CIR Carla de Benedettiho. V roce 2003 byli Metta a Berlusconiho právník Cesare Previti odsouzeni v této kauze za korupci. Berlusconiho soud v roce 2007 očistil; dva roky nato ho soud v Miláně uznal spoluzodpovědným a firmě Fininvest nařídil zaplatit společnosti CIR odškodné 750 milionů eur (odvolacím soudem sníženo na 560 milionů eur).

MILLS
Britský právník David Mills měl dostat úplatek 600 tisíc dolarů za falešné svědectví ve dvou Berlusconiho korupčních procesech koncem 90. let. Mills byl v roce 2009 odsouzen ke čtyřem a půl roku vězení, ale italský odvolací soud ho v únoru 2010 zprostil obžaloby kvůli promlčení; pět let vězení za korupci hrozilo i Berlusconimu. Proces, zahájený v roce 2007, byl ale několikrát pozastaven. Loni v únoru byl Berlusconi v kauze Mills zproštěn obžaloby z důvodu promlčení.

NAHRÁVKY
Případ se týká odposlechu někdejšího opozičního levicového lídra Piera Fassina a tehdejšího šéfa italské banky Unipol Giovanniho Consorteho. Přepis jejich rozhovoru o možném převzetí banky BNL Unipolem zveřejnil v roce 2005 deník Berlusconiho bratra Paola Il Giornale. Bankovní transakci, jež se nakonec neuskutečnila, tehdy vyšetřovala policie, takže nahrávka měla zůstat v tajnosti. Letos v březnu uložil soud v Miláně Berlusconimu (76) rok vězení za vyzrazení úředního tajemství; rozsudek není pravomocný.