Kvůli hrozbě uzavřou USA v neděli ambasády a nedoporučují Američanům cestovat

Washington - Spojené státy uzavřou v neděli některé své ambasády, a to především v muslimském světě – důvodem je zvýšená hrozba útoků ze strany islamistických teroristů, kvůli níž varovalo ministerstvo zahraničí také občany USA před cestami do světa. Naznačilo, že uzavření ambasád může nakonec trvat déle.

Ministerstvo nedoporučuje Američanům cesty zvláště na Blízký východ a do severní Afriky, rizikové však údajně mohou být i cesty do ostatních částí světa. Američtí občané se proto mají mít na pozoru a své cestovní záměry v rizikových oblastech oznámit příslušným konzulárním misím. Teroristická síť al-Káida a její přidružené organizace totiž „pokračují v plánování teroristických útoků jak v regionu, tak i mimo něj“, uvádí se v prohlášení úřadu. Konkrétní terč radikálů veřejně oznámen nebyl.

Nebezpečí podle ministerstva zahraničí potrvá do konce srpna. Teroristé by mohli zaútočit různými zbraněmi především na americké cíle, ale také na veřejnou dopravu nebo turistická zařízení. Úřad v této souvislosti poukázal na fakt, že terčem al-Káidy v minulosti byly vlaky, letadla, metro či lodě.

„Ministerstvo zahraničí nařídilo některým americkým ambasádám a konzulátům, aby zůstaly zavřené 4. srpna, nebo aby přerušily činnost. Ministerstvo obdrželo informaci, která naznačuje, že bychom tyto preventivní kroky měli zavést, abychom ochránili naše zaměstnance,“ oznámila mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harfová.

Nařízení se podle úřadu týká jakékoli ambasády, která je otevřená i v neděli. To platí ale především pro muslimský svět, kde je neděle normálním pracovním dnem. V jiných částech světa jsou zastupitelské úřady obvykle v neděli zavřené. Mluvčí zároveň naznačila, že některé diplomatické úřady mohou zůstat zavřené i déle než jeden den.

Televize CBS informovala, že opatření má souvislost s údajným spiknutím teroristické organizace al-Káida proti americkým diplomatickým misím na Blízkém východě a v dalších muslimských zemích. Podle zdroje CNN má být hrozba „hodnověrná a vážná“. Údajně má být spojena s koncem muslimského postního měsíce ramadánu (7. srpna) a s prvním výročím útoku na americký diplomatický komplex v libyjském Benghází.

Útok v Benghází
Zdroj: ČT24

CBS News informovala, že zavřené zůstanou ambasády nebo konzuláty v Bahrajnu, Izraeli, Jordánsku, Kuvajtu, Libyi, Ománu, Kataru, Saúdské Arábii, Jemenu, Afghánistánu nebo v Bangladéši.

Americké zastupitelské úřady se čas od času stávají terčem útoků. Loni 11. září zaútočili ozbrojenci na ambasádu v Libyi v Benghází. Při útoku zemřel americký velvyslanec Chsristopher Stevens a s ním i další tři zaměstnanci úřadu. Vládě Baracka Obamy poté kritici vyčítali, že úřad v Benghází dostatečně nezabezpečila.