Na promenádu u pláže v LA vjel řidič: jeden mrtvý, 11 zraněných

Los Angeles - Jeden člověk zemřel a nejméně 11 dalších lidí utrpělo zranění, když mladý řidič vjel v sobotu se svým automobilem na promenádu na populární pláži Venice Beach v Los Angeles. Incident se odehrál navečer, kdy byla promenáda plná lidí. Několik svědků uvedlo, že řidič měl vozidlo pod kontrolou a že se auto pohybovalo plynule. Jednání řidiče bylo podle nich záměrné.

Řidič z místa činu uprchl, ale později se podle agentury AP sám přihlásil na policii v
sousední Santa Monice a je nyní ve vazbě. Deset z 12 zraněných bylo přepraveno do nemocnice, dva z nich v kritickém stavu a dva ve vážném stavu. Nejvážněji zraněný po několika hodinách svým zraněním podlehl.

Černý Dodge Avenger jel po cestě určené výhradně pro chodce rychlostí přes 30 kilometrů v hodině. Automobil zajistila policie. Policie zatím nezná motiv řidičova počínání, ani zda byl pod vlivem alkoholu. Policejní mluvčí Andy Neiman dodal, že muž bude čelit mimo jiné obvinění ze zabití.

Na záznamech bezpečnostní kamery muž nejdřív zaparkoval svůj automobil u promenády a několik minut ji pozoroval. Pak nastoupil do auta a vjel s ním do davu. Stovky lidí, kteří si vychutnávali sobotní večer, se ocitly uprostřed paniky.

Proslulá promenáda ve Venice je kulturní tepnou Los Angeles. Je domovem řady galerií, restaurací, tetovacích salonů, skateboardových parků i posilovny pod širým nebem známé pod názvem Muscle Beach. V roce 2002 starší muž zabil deset lidí a dalších 69 zranil, když se se svým autem vřítil na farmářský trh v nedaleké Santa Monice.