Die Welt: Protiromské pochody jsou v Česku národním sportem

Berlín – V Česku eskaluje nenávist vůči Romům a protiromské pochody pravicových radikálů se stávají českým národním sportem. V reakci na víkendový protest extremistů ve Vítkově na Opavsku to dnes napsal německý deník Die Welt. List poukazuje na to, že do protiromských akcí se stále častěji zapojují i běžní obyvatelé. Napsal dokonce, že neonacisté mají pro cesty na své akce k dispozici zvláštní vlaky, jenže České dráhy takovou informaci popřely a označily ji za lživou.

Die Welt ve svém příspěvku přibližuje příběh romské holčičky Natálky z Vítkova, která musela bojovat o život po žhářském útoku pravicových radikálů. „Tento případ otřásl celou zemí. Osud malé dívenky je tak strašný, že i mnoho 'bílých' Čechů, kteří s 'cikány' nemají nic společného, se zamyslelo,“ připomíná pražský dopisovatel německého listu. 

Pohodlí pro neonacisty?

„Časy se ale mění. V sobotu se Vítkov poprvé od té události stal místem pochodu neonacistů. České dráhy nasadily na převoz pravicových extremistů ve vší vážnosti zvláštní vlaky,“ tvrdí Die Welt, podle něhož tak všech 300 neonacistických účastníků demonstrace mohlo cestoval v pohodlí.  České dráhy ale tuto informaci popřely: „České dráhy žádné zvláštní vlaky pro neonacisty ani pro jiné pravicové radikály nevypravují a nevypravily je ani v souvislosti s ohlášenými demonstracemi ve Vítkově minulý víkend. “

Reakce Českých drah

České dráhy nemohou omezovat pohyb osob, a porušovat tak Základní listinu práv a Ústavu ČR. Příslušnými pravomocemi disponují pouze soudy, policie a příslušné státní orgány. Proto České dráhy přepravily osoby, které minulý víkend cestovaly do Vítkova, a v souvislosti s předpokládanou zvýšenou přepravou se na tuto skutečnost připravily. Veškeré kroky při přepravě osob však byly činěny v úzké koordinaci s Policií ČR tak, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti a zdraví obyvatel, ke škodám na majetku atp., a to ať již v samotném Vítkově, nebo na jiném místě ČR. České dráhy postupují vždy v úzké součinnosti s Policií ČR.

Policii se podle německého listu sice zatím pokaždé podařilo zabránit napadení romských čtvrtí. „Ve večerních zprávách jsou pak pravidelně k vidění strašidelné obrázky násilných střetů o trýzněnou menšinu. To vše uprostřed Evropy. Pochody proti 'cikánům' se v Česku staly svým způsobem 'národním sportem',“ konstatuje Die Welt.   

„Když neonacisté sedí zpátky ve svých vlacích, vykřikují místní 'bílí' stále ještě protiromská hesla. Normální lidi, důchodci, rodiny s dětmi,“ pozastavuje se německý list. Zároveň připomíná nedávné varování české kontrarozvědky, že rostoucí počet „normálních“ Čechů na neonacistických demonstracích se může stát bezpečnostním problémem země, který může ohrozit demokracii v Česku. 

Ohrožená paterčata   

Jako další příklad protiromských nálad v České republice uvádí deník případ Alexandry Kiňové, jež na začátku června přivedla na svět paterčata. „Senzace pro Česko. Kiňová je ale Romka a to mění všechno. 'Schválně' prý rodina zplodila paterčata, 'aby od státu vyrýžovala pořádné přídavky na děti', psalo se na nenávistných internetových fórech. Firma, která rodině darovala kočárek, byla zavalena urážkami,“ líčí Die Welt.   

Jak vážná situace rodiny Alexandry Kiňové je, podle něj dokládá i fakt, že porodnice odvolala plánovanou tiskovou konferenci u příležitosti propuštění své „hvězdné pacientky“ a jejích pěti potomků. „Zjevně nechtěla předpokládaným odpůrcům Romů alespoň prozrazovat den stěhování. Vzhledem k současným náladám v Česku moudré rozhodnutí,“ uzavírá Die Welt.