Úřady hrozily Mandelovi odpojením vody a plynu

Johannesburg - Radnice v jihoafrickém Johannesburgu se musela omluvit bývalému prezidentovi a nositeli Nobelovy ceny za mír Nelsonu Mandelovi. Pohrozila mu totiž přerušením dodávek vody a elektřiny do jeho domu kvůli nezaplaceným fakturám. Nakonec se ale zjistilo, že Mandela, který leží ve vážném stavu v nemocnici, dostal upomínku omylem.

„Adresa a účet zmiňovaný v dopise patří jinému klientovi, který bydlí v sousední čtvrti,“ vysvětlil mluvčí městského úřadu Kgamanyane Maphologela.

V dopise datovaném 1. srpnem úřady žádaly zaplacení dluhu ve výši 6 468 randů (12 813 Kč), a to do 15 dnů. V případě neuposlechnutí hrozily odpojením vody a elektřiny a trestním stíháním.

Dopis byl určen vlastníkovi domu, který má podobnou adresu jako Nelson Mandela, ale bydlí ve čtvrti Oaklands, nikoli ve čtvrti Houghton.

Mandela, který nedávno oslavil 95. narozeniny, je hospitalizován od 8. června kvůli opakované plicní infekci. V jednu chvíli na konci června byl jeho stav natolik vážný, že se všeobecně očekávalo oznámení o jeho úmrtí. Nyní se údajně pomalu zotavuje.