Mušaraf odmítl přijít k soudu, kauza Bhuttové se odkládá

Islámábád - Pákistánský soud opět odložil projednání kauzy bývalého prezidenta Parvíze Mušarafa, který má být obžalován z toho, že nezajistil dostatečnou ochranu někdejší premiérce Bénazír Bhuttové. Ta byla v roce 2007 zavražděna. Mušaraf se odmítl dostavit do soudní síně kvůli obavám o vlastní bezpečnost, a soud proto odložil zasedání na 20. srpna.

Mušarafův obhájce i policisté si u soudu v Rávalpindí stěžovali, že exprezidentovi nebyla zajištěna dostatečná bezpečnost. Mušaraf podle nich obdržel výhružky smrtí.

Někdejší nejvyšší představitel Pákistánu je v domácím vězení ve své luxusní vile na předměstí Islámábádu a dnes měl vyslechnout obvinění ze zločinného spiknutí a vraždy. Za smrt Bhuttové, která byla zastřelena 27. prosince 2007 po předvolebním shromáždění v Rávalpindí, dosud nebyl nikdo odsouzen.

Vyšetřovatelé OSN ve své zprávě z roku 2010 došli k závěru, že smrti expremiérky bylo možné předejít, a kritizovali Mušarafovu vládu, že Bhuttové neposkytla odpovídající ochranu. Bhuttová si chtěla najmout ochranku ze Spojených států, Mušaraf jí ale odmítl udělit víza. Podle novinářky Terezy Engelové je obžaloba postavena i na výpovědi amerického přítelé Bhuttové Marka Siegela. Politička mu prý řekla, že ji Mušaraf varoval, že pokud přijede do Pákistánu, bude si za svou případnou smrt moci sama.   

Mušaraf se do Pákistánu vrátil koncem března po téměř pěti letech v dobrovolném exilu, aby kandidoval v květnových volbách a „zachránil Pákistán“. Soud mu ale brzy po jeho návratu kandidaturu na jakékoli veřejné funkce zakázal a nařídil jeho zatčení.