K útoku na šéfa baletu se přiznal recidivista Zaruckij

Moskva – Brutální útok kyselinou na šéfa baletu moskevského Velkého divadla Sergeje Filina zosnoval a provedl recidivista Jurij Zaruckij. Sám se k tomu dnes před moskevským soudem přiznal. Popřel při tom, že by měl nějakého komplice. Spekulovalo se totiž, že útok zosnovali členové divadelního souboru. Zaruckij teď ale tvrdí, že letos v lednu polil Filinovi tvář kyselinou on sám.

„Přiznávám svou vinu, sám jsem to vymyslel. Pokud se mně vyšetřovatelé snaží vnutit komplice, jsou úplně vedle,“ prohlásil Zaruckij. Obžaloba totiž z podílu na útoku proti Filinovi viní i sólistu baletu Velkého divadla Pavla Dmitričenka. Ten si měl podle prokurátora útok objednat. Dalším komplicem pak měl být Andrej Lipatov, který Zaruckého na místo činu odvezl autem. 

Lipatov a Dmitričenko jakoukoli vinu popírají. Soudce jim i Zaruckému přesto prodloužil všem vazbu o další dva měsíce. Pokud bude Zaruckij označen za jediného viníka, může být odsouzen nanejvýš na osm let. 

Zaruckij měl problémy se zákonem už předtím, za násilné trestné činy si už v minulosti odseděl celkem sedm let. 

Při útoku kyselinou letos v lednu Filin utrpěl vážné zranění očí, stále nevidí, i když se už několik měsíců léčí v Německu a podstoupil i několik desítek operací. Už v září se přesto chce Filin do Velkého divadla vrátit. Útok na šéfa baletu rozpoutal diskuse o atmosféře uvnitř Velké divadla. Hovořilo se o napjatých vztazích mezi divadelníky kvůli penězům, obsazením rolí i hádkách ředitelství s baletním souborem.