Bezpilotní letadla zabila v Jemenu 12 osob

Saná – Celkem 12 osob podezřelých z napojení na teroristickou skupina al-Káida zemřelo při útocích amerických bezpilotních letadel v Jemenu. Oznámila to agentura AP s odvoláním na jemenského vojenského úředníka. Od 27. července při útocích bezpilotních letadel v Jemenu zahynulo již 34 osob. Jemen je sídlem nejnebezpečnějšího křídla al-Káidy.

Za necelé dva týdny USA uskutečnily podle agentur již osm útoků bezpilotním strojem. Spojené státy potvrdily použití bezpilotního letadla v Jemenu, avšak jednotlivé útoky nepotvrdily.

Zvýšení počtu úderů signalizuje, že vláda amerického prezidenta Baracka Obamy stupňuje své úsilí v boji proti jemenské odnoži al-Káidy kvůli obavám z útoků po zachycení vzkazu mezi vůdci jemenské odnože a celé teroristické sítě. V Jemenu působí al-Káida na arabském poloostrově (AQAP) a je považovaná za nebezpečnou odnož sítě.

USA získaly informaci o bezprostředně hrozícím novém teroristickém útoku a uzavřely kvůli tomu až do soboty dvacítku svých zastupitelských úřadů v muslimských státech. Ze Saná v úterý evakuovaly svůj diplomatický personál s výjimkou osob zajišťujících službu v naléhavých případech. Jemenská vláda opatření kritizovala jako přehnané, avšak sama zavedla mimořádná bezpečnostní opatření a vyslala vojenské vozy k prezidentskému paláci i k zahraničním misím. Diplomatický personál tento týden evakuovala rovněž Británie.