Sem a tam. Slavná věž se nejdřív vychýlila na druhou stanu

Praha - Přesně 9. srpna 1173 byl položen základní kámen ke stavbě šikmé věže v Pise. Veřejnosti je známá především díky svému neobvyklému sklonu, který se kvůli měkkému podloží začal objevovat brzy po zahájení stavby. Ale ani to neodradilo stavitele od jejího dokončení. Věž se snažili vyrovnat tím, že do země k základům házeli kameny a větve. To se jim sice podařilo, ale nedlouho poté se začala naklánět znovu, tentokrát na druhou stranu. V současné době je vychýlení věže přibližně tři metry. Po zásahu expertů v posledních desítkách let došlo k její stabilizaci a románská zvonice by tak v současné poloze měla vydržet dalších 300 let.

Slavná zvonice je součástí baziliky a měla být jednou z největších staveb Itálie. Základy byly položeny v roce 1173 a z roku 1185, kdy dosáhla zvonice výšky tří pater, pochází první zprávy o jejím naklánění. Nový architekt se o sto let později pokusil náklon zastavit stavbou dalších tří pater mírně nakloněných na druhou stranu, aby se změnilo těžiště věže. Její vychylování se na několik století zastavilo. Na realizaci nejvyšší zvonice své doby ale stavitelé nakonec rezignovali a v roce 1350 bylo šesté patro zakončeno stolicí pro zavěšení zvonů.

Opětovné naklánění věže začalo až v Novověku. „Do 18. století se nenakláněla, a pak najednou bylo zjištěno, že se začíná naklánět, a bylo to dokonce o čtyři a půl metru,“ uvedl historik Jan Royt. Vychýlení vrcholku věže se ve 20. století zvětšilo na více než 5 metrů. V roce 1990 byla proto pro veřejnost uzavřena a začaly intenzivní záchranné práce. Do země byla například zapuštěna železná lana, která základy upevňují. Speciálními stavebně technickými postupy byla pomalu a opatrně odsávána část měkkého jílovitého podloží nacházejícího se pod základy věže. Sklon se podařilo postupně zmenšit na 3 metry, a proto byla oblíbená památka turistů nedávno opět otevřena pro veřejnost.

  • Šikmá věž v Pise zdroj: ČTK/Eye Ubiquitous
  • Šikmá věž v Pise autor: Muzzi Fabio, zdroj: ČTK/AP

Věž jako chlouba středověkého přístavu

Šikmá věž je vysoká 56 metrů a byla postavena z bílého mramoru. „Je tam galerie 160 sloupů, což je typické pro toskánskou románskou architekturu,“ uvedl historik. Tak vysokou věž chtělo město stavět převážně z reprezentativních účelů.  Ve 12. a 13. století totiž byla Pisa jedním z nejvýznamnějších italských přístavů. V 19. století ale věž začala kvůli svému zešikmení lákat zvědavce z celého světa a dodnes je tak nejznámějším turistickým magnetem v Itálii.

Komenář historika Jana Royta ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)