Jemenská dívka se ptá na YouTube: Chcete mě provdat proti mé vůli?

Saná – Video jedenáctileté dívky Nady z Jemenu, která líčí, jak ji rodina proti její vůli chce provdat, rozdělila arabský svět. Dívka před svatbou utekla z domu za svým strýcem do hlavního města, kde se jí otevírá alespoň trochu více možností dalšího vzdělání. Dívku prý rodiče chtěli za peníze provdat, což je v Jemenu běžný postup. Minimální věk pro svatbu se v zemi pokusila nedávno prosadit část politiků. Zastánci islámských tradic ale návrh smetli ze stolu.

Emotivní vzkaz jedenáctiletá dívka nahrála na server YouTube a už ho viděly miliony lidí z celého světa. „Chcete mě provdat proti mé vůli? Jen do toho. Radši se zabiju. (…) Byli byste šťastní, kdybyste mě provdali?“ prohlašuje dívenka.

Nadu prý chce rodina provdat za staršího muže za peníze, a proto utekla z vesnice za strýcem do hlavního města. S kamarádkami má dívčí kapelu a učí se anglicky. „Utekla jsem před svatbou, ignorancí a před tím, aby mě prodávali a kupovali,“ uvedla Nada.

Někteří ochránci práv mají pochybnosti

Rodina se ale brání. Nada si prý všechno vymyslela, včetně výhrůžek smrtí, když neposlechne. I někteří ochránci práv mají pochybnosti. Faktem ale je, že v konzervativním muslimském Jemenu je většině nevěst méně než osmnáct. Kvůli pozornosti světových médií se do sporu vložily úřady. „Nezajímá mě, co je nejlepší pro její matku, otce nebo strýce. Důležité je, co je dobré pro tu dívku,“ reagovala předsedkyně Jemenského svazu žen Ramzía Al-Erjanová.

Nada nechce zůstat nevzdělanou ženou odsouzenou k posluhování manželovi. Šanci na vlastní život vidí v hlavním městě. „Na venkově nejsou školy, které by vyučovaly angličtinu a práci s počítačem. Prosím, nechte mě v Saná, ať můžu studovat,“ žádá rodinu. Kompromis se nakonec našel. Rodina se do Saná přestěhuje, aby Nada zůstala ve škole. Nechtěné svatbě tak prozatím unikla.

Video jemenské dívky vyvolalo v arabském světě rozruch (zdroj: ČT24)
Vydáno pod