Norský premiér pátral po názorech voličů v roli taxikáře

Oslo – Na některé zájemce o taxi čekalo v Oslu překvapení. Norský premiér Jens Stoltenberg totiž přiznal, že pracoval jedno červnové odpoledne inkognito v metropoli jako taxikář. Chtěl znát názory občanů a právě v taxíku se podle premiéra lidé nebojí říkat, co si doopravdy myslí. Na internetu pak Stoltenberg zveřejnil tříminutové video, na němž jsou některé jízdy s jeho klienty zaznamenané skrytou kamerou.

Lidé se svezli zadarmo

Premiér si vzal na jízdu černé brýle, svou totožnost odhalil pouze ve chvíli, kdy jej cestující poznali. Nikdo z těch, které premiér vezl, nemusel platit jízdné. „Tady z tohoto úhlu se opravdu podobáte premiérovi,“ řekl jeden z klientů. Starší dáma v červeném plášti, která předsedu vlády poznala, prohlásila: „Všechny ty šéfovské platy, neměli by vydělávat miliony.“

Většina cestujících každopádně premiéra poznala. Konverzace se proto rychle stočila k politickým tématům, píše server BBC News. Premiér prý také dělal při řízení chyby, protože celých osm let neseděl za volantem.

Originální součást předvolební kampaně

V Norsku se budou v září konat volby a Stoltenbergova Norská dělnická strana v průzkumech není favoritem. „Je pro mě důležité, abych slyšel, co si lidé opravdu myslí,“ sdělil Stoltenberg norským médiím. „A pokud existuje jedno místo, lidé skutečně říkají, co si myslí, je to v taxíku,“ dodal premiér.

Záznam pořízený skrytou kamerou byl zveřejněn na premiérově facebookovém profilu a posléze bude zpracován do filmové podoby, v níž poslouží jako součást předvolební kampaně.