Z luxusního hotelu se v okamžiku stala zapadlá barabizna

New York - Desítky turistů dnes na Floridě vyděsil kolaps jejich hotelu, který se začal propadat do nestabilního podloží. Rachot narušené konstrukce osazenstvo hotelu včas varoval, a tak se turisté uchýlili do bezpečí dřív, než se dům začal poroučet k zemi. Při hrozivě vypadající nehodě nedaleko slavného Disneylandu nebyl nikdo zraněn.

V letovisku Summer Bay Resort u Orlanda postihl propad půdy hned několik domů. Jeden z nich přišel o celé průčelí, které beze stopy zmizelo. Okna podle očitých svědků praskala, jistou koupající se ženu kolaps domu vymrštil do výšky i s vanou. Ve spěchu si prý na útěku stačila jen navléknout spodní prádlo. Manželský pár s dítětem musel jeden z poškozených domů opustit oknem, protože dveře hrozily zhroucením.

Floridský hotel se propadl do podloží
Zdroj: ČTK/AP/John Raoux

Podobné případy nejsou na Floridě výjimkou. Poloostrov má na mnoha místech vápencové podloží, které propouští kyselé deště a drolí se. Eroze vytváří rozsáhlé dutiny, které neudrží zástavbu a způsobují vážné havárie.

Floridský hotel se propadl do podloží
Zdroj: ČTK/AP/John Raoux

V březnu se ve floridské Tampě propadl dům, s nímž v hlubinách zmizel jeho sedmatřicetiletý majitel. Jeho tělo se nikdy nenašlo. V roce 1981 se v letovisku Winter Park u Orlanda vytvořila jáma téměř sto metrů široká a 27 metrů hluboká, která „spolkla“ dvoupatrový dům. Na místě je dnes rybník.