NSA běžně porušovala zákon o ochraně soukromí

Washington – Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) opakovaně překračovala pravomoci a porušovala zákon o ochraně soukromí. Informuje o tom deník The Washington Times s odvoláním na tajné dokumenty z auditu, které listu poskytl bývalý analytik tajných služeb Edward Snowden. Jde hlavně o sledování lidí na území Spojených států. Zákony ho totiž bez soudního příkazu zakazují.

NSA zamlčovala některé informace o svém postupu ve zprávách ministerstvu spravedlnosti, v jiných případech neinformovala o svých metodách speciální soud, který má její činnost kontrolovat.

V jedné z listin jsou instrukce pro pracovníky NSA, aby z dokumentů pro ministerstvo spravedlnosti odstranili některé podrobnosti a přepsali je do jednoduššího jazyka.

Mezi lety 2011 a 2012 se NSA dopustila 2 776 případů nezákonného shromažďování a skladování informací. Většina těchto přehmatů byla neúmyslná a pramenila ze sledování komunikace nesprávných osob, například vinou záměny jména. Nejzávažnějším přestupkem bylo porušení soudního příkazu a nezákonné špehování víc než 3 000 Američanů.

NSA v reakci na zveřejněné informace americkému deníku sdělila, že se snaží podobné přehmaty odhalit v co nejkratší době. „V NSA pracují lidé v nelehkých podmínkách, takže občas dochází k chybám,“ řekl listu nejmenovaný činitel agentury.

Vydáno pod