V jeho vlastním zájmu ho sterilizujte, rozhodl o retardovaném muži soud

Londýn – Poprvé v historii rozhodl britský soud o tom, že lékaři mohou provést sterilizaci mentálně retardovaného muže, neboť je to „v jeho zájmu“. Muž s IQ 40 nechce mít se svou podobně mentálně handicapovanou partnerkou děti, avšak není tomu schopen předejít jiným způsobem. Proto soud rozhodl, že mu lékaři provedou vasektomii, aniž by k ní dokázal dát informovaný souhlas.

Šestatřicetiletý muž, označený pouze iniciálami DE, žije se svými rodiči a dlouhodobě udržuje sexuální vztah se svou přítelkyní. V roce 2009 se jim narodilo první dítě a DE trvá na tom, že další dítě mít nechce. Používání kondomu však nebyl schopen pochopit a podle soudních znalců mu chirurgický zákrok dá větší míru nezávislosti v sexuálním životě.

Soud ve zdůvodnění verdiktu uvedl, že vasektomie, což je téměř nevratný chirurgický zákrok, byla v zájmu DE více než další dítě. „Není to rozhodnutí, k němuž by soud dospěl snadno. Všichni lidé, kterých se to týkalo, se usilovně snažili zlepšit kvalitu jeho života jinými způsoby. Bylo by obtížné si představit podobný případ, kde by přínos byl zřejmější než tento,“ řekla soudní expertka ve věcech etiky Penny Lewisová.

Britský ochranný soud často rozhoduje za mentálně postižené lidi a v minulosti již nařídil sterilizaci několika žen. Tento případ je však prvním, kdy soud rozhodl o zneplodnění muže proto, že to bylo v jeho zájmu. Konečné rozhodnutí o tom, zda se zákrok skutečně provede, je až na lékařích.