Obrazovky osiří, hrozí republikáni televizím kvůli pořadům o Clintonové

Boston – Americké televize CNN a NBC připravují pořady o někdejší první dámě a pozdější ministryni zahraničí Spojených státnů Hillary Clintonové. Rozzlobily tak její politické rivaly republikány, kteří stanicím pohrozily, že pokud pořady vyrobí, nebudou k nim chodit na prezidentské debaty před volbami v roce 2016. Předpokládají totiž, že Clintonová bude chtít kandidovat na prezidentku za demokraty, připravovaný pořad je proto podle republikánů politická reklama.

Delegáti Republikánské strany jednomyslně schválili rezoluci o bojkotu televizí NBC a CNN, které připravují minisérii resp. dokument o Hillary Clintonové. Podle nich jsou takové pořady „o něco více než komerční propagace Clintonové“. „Televize, která utratí miliony dolarů na propagaci Hillary Clintonové, je zjevně zaujatá a v jejích diskusích se neobjeví jediný republikán,“ řekl předseda republikánů Reince Priebus. „Média to tentokrát přehnala,“ dodal. Podle mluvčího demokratů Michaela Czina však republikáni svým rozhodnutím dosáhnou pouze toho, že „osloví ještě méně voličů“.

Obě televizní společnosti oznámily, že jejich pořady o Hillary Clintonové zdaleka nejsou hotové a jakékoli jejich hodnocení je předčasné. „Žádali jsme všechny zúčastněné strany, aby počkaly na premiéru pořadu, než ho budou soudit,“ vzkázala CNN. NBC potom oznámila, že ještě ani není hotov scénář její minisérie. „Bylo by předčasné činit jakékoli závěry,“ oznámila.

Republikánští politici přesto již oběma společnostem poslali protestní dopisy se stížností, že plánované pořady by před volbami, které proběhnou za tři roky, představovaly politickou reklamu pro bývalou šéfku americké diplomacie a manželku bývalého prezidenta Billa Clintona. Sama Clintonová ovšem zatím neřekla, zda chce kandidovat.

Vydáno pod