Mexiko zadrželo jednoho z nejhledanějších vůdců drogového gangu

Mexiko - Mexické armádě se podařilo zadržet Maria Ramíreze Trevina, který patřil mezi nejhledanější vůdce drogových kartelů. Jeho skupina Golf pašovala do Spojených států kokain a marihuanu. Washington za zprávy vedoucí k jeho dopadení nabízel pět milionů dolarů (asi 97 milionů korun). Podle úřadů je Trevin minimálně stejně nebezpečný jako Moráles, vůdce brutálních Zetas, kterého úřady dopadly minulý měsíc.

Trevino byl zadržen při rozsáhlé vojenské operaci v severovýchodním Mexiku u hranic s americkým státem Texas. Podle mluvčího regionální vlády mexického státu Tamaulipas se akce ve městě Río Bravo účastnili vojáci a příslušníci námořnictva s podporou vrtulníků.

Trevino alias El Pelón nebo X-20, narozený v roce 1962, je podle údajů americké vlády šéfem kdysi mocného kartelu Golf, v současnosti zmítaného vnitřními střety a ohrožovaného útoky své někdejší ozbrojené složky, skupiny Zetas. Ta se od něj odštěpila v roce 2010. Mexická vláda v minulých letech zasadila kartelu těžké údery, včetně zatčení vůdce Edouarda Costilly Sáncheze před necelým rokem. Jeho nástupcem se stal Trevino. Kartel Golf kontroluje většinu obchodů s kokainem a marihuanou přes koridor Matamoros do texaského Brownsville.

Drogové gangy zabijí každý měsíc 1 000 lidí

Drogové kartely mají v Mexiku na svědomí řadu brutálních vražd. Mexická prokuratura dnes informovala o nálezu dalších devíti obětí války narkomafie. Mrtví byli objeveni v opuštěném domě v odlehlé oblasti západomexického státu Michoacán. U jejich svázaných těl byl upevněný nápis: „Pro ty, kteří nepřestali podporovat Templářské rytíře“, což je jeden z velkých gangů. Podepsána byla Nová generace. 

V letech 2006 až 2012, kdy byl prezidentem země Felipe Calderón, bylo v Mexiku při násilnostech spojených s drogovými kartely zabito více než 60 000 lidí. Od loňského prosince, kdy úřad převzal Nieto, zaznamenaly úřady průměrně 1 000 zabitých lidí za měsíc.

Vydáno pod