Rozdělené korejské rodiny se zase sejdou

Soul – Korejské rodiny, které rozdělila válka v 50. letech minulého století, se opět budou setkávat. Naposled jejich setkání vlády obou korejských států umožnily před třemi lety. Na další setkání kývla Korejská lidově demokratická republika, kterou před několika dny Jižní Korea vyzvala, aby „otevřela své srdce“ a setkání rodin umožnila. Podle severokorejské agentury KCNA se setkání uskuteční 19. září.

Podle návrhu KLDR by spolu členové rozdělených rodin mohly v příštích měsících hovořit nejméně dvakrát. Nejprve připadá v úvahu jejich schůzka během tradičního podzimního festivalu 19. září, Severní Korea navrhla, aby se rodiny potkaly v severokorejském letovisku Kumgang v oblasti Diamantových hor. Druhé shledání nebude osobní, mělo by se konat prostřednictvím videokonference 4. října, v den výročí summitu obou korejských zemí v roce 2007.

Korejská válka zůstala rozdělila miliony lidí, mnoho z nich se opět vidělo až po půl století. Poslední kolo setkání, která zaštiťoval Červený kříž, se konalo v roce 2010. Obě země Korejského poloostrova jsou od skončení tříletého ozbrojeného konfliktu v roce 1953 formálně stále ve válečném stavu. Tehdy bylo podepsáno pouze příměří, které je dosud v platnosti.

V posledních dnech se vztahy obou zemí mírně zlepšují. Státy s v uplynulém týdnu dohodly na znovuotevření společného průmyslového komplexu Kesong, který byl uzavřen v dubnu v době vyostření vztahů na Korejském poloostrově. Tento komplex založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou byl symbolem spolupráce obou korejských států z dob sbližování. Působilo v něm 123 jihokorejských firem.