EU pojede posoudit situaci na Gibraltaru, varuje Madrid před zavedením poplatků

Brusel – Uklidnit britsko-španělský spor o Gibraltar se pokusí monitorovací tým, který do této britské enklávy na španělském území vyšle Evropská komise. Ta dnes varovala Španělsko před zavedením poplatků za překročení hranice s Gibraltarem, které by prý byly nelegální. Napětí mezi Londýnem a Madridem se v posledním měsíci vyhrotilo kvůli gibraltarské stavbě umělého útesu zasahujícího do prostoru, kde loví španělští rybáři.

Monitorovací tým má po dohodě předsedy komise Josého Manuela Barrosa se španělským premiérem Marianem Rajoyem zamířit na místo co nejdříve. Jeho prvotním úkolem bude sledovat hraniční kontroly, které Španělsko na společné hranici s Gibraltarem zpřísnilo. Barroso vyjádřil naději, že Británie a Španělsko budou spor řešit s ohledem na jejich společné členství v EU.

O vyslání týmu úředníků požádal komisi v pátek britský premiér David Cameron s cílem prověřit legálnost kontrol. Tvrdil, že Británie shromažďuje důkazy o tom, že kontroly odporují právu EU. Celý minulý týden se na hranici kvůli novému opatření tvořily několikahodinové fronty.

Spor o kontroly a o útes je vyhrocením letité pře o území na jižním cípu Pyrenejského poloostrova nedaleko afrických břehů. Španělsko bylo nuceno Gibraltar postoupit Británii v roce 1713 na základě Utrechtské smlouvy, která ukončila války o španělské dědictví. Madrid tvrdí, že vydalo pouze známou skálu s městem na jejím úpatí, ne však okolní teritoriální vody a vzdušný prostor. Gibraltar si ale dělá nárok na vody v okruhu tří námořních mil (skoro šesti kilometrů).