Pákistánský exprezident Mušaraf byl obviněn v případu vraždy Bhuttové

Rávalpindí - Pákistánský protiteroristický soud v Rávalpindí dnes oficiálně obvinil bývalého prezidenta Parvíze Mušarafa v souvislosti s vraždou někdejší premiérky Bénazír Bhuttové v roce 2007. Podle soudu Bhuttové nezajistil odpovídající ochranu, Mušaraf ale obvinění odmítá.

„Měl by být souzen,“ řekl novinářům žalobce Muhammad Azhar po krátkém slyšení ve městě Rávalpindí. Během něj Mušaraf vyslechl tři obvinění: z vraždy, spiknutí k vraždě a usnadnění vraždy. Mušaraf, který před veřejností nevystoupil, všechna tři obvinění odmítl, dodal Azhar. Novináři nebyli do soudní síně vpuštěni. 

Podle Mušarafovy právničky bude třeba tato obvinění dokázat a předložit konkrétní důkazy. „Zatím nic takového nemají. Můžeme tedy říct, že budoucnost prezidenta Mušarafa je čistá a nepoškozená. Všechno to jsou vymyšlené případy. Včetně té vraždy Bénazír Bhuttové,“ říká advokátka Afša Adilová.

Afša Adilová
Zdroj: Anjum Naveed/ČTK/AP

Soud měl formální obvinění proti Mušarafovi v souvislosti s případem vraždy Bhuttové vznést už několikrát, ale pokaždé ho odložil. Naposledy se tak stalo 6. srpna, kdy bylo obvinění odloženo proto, že se Mušaraf odmítl slyšení zúčastnit z obavy o vlastní bezpečnost, protože dostal výhrůžky smrtí.

Mušaraf, který Pákistánu vládl v letech 1999 až 2008, se do vlasti vrátil letos koncem března po téměř pěti letech z exilu, aby kandidoval ve volbách a „zachránil Pákistán“. Volební komise mu ale kandidovat neumožnila a Mušaraf byl zatčen. Od té doby je v domácím vězení ve své luxusní vile na předměstí Islámábádu.

Kromě podílu na vraždě bývalé premiérky je exprezident podezřelý z porušení ústavy a z vlastizrady kvůli tomu, že v roce 2007 odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav.

Na opoziční političku zaútočil sebevražedný atentátník na volebním mítinku v Rávalpindí v prosinci 2007, pár týdnů poté, co se do země vrátila z exilu. Tehdejší vláda z útoku obviňovala pákistánský Taliban. Mušaraf podle svých slov Bhuttovou před nebezpečím varoval. Podle jeho právníků je současný proces vykonstruovaný. „Všem, kdo věří konspiračním teoriím, že za vraždou Bénazír Bhuttové stojí tajné služby, chci vzkázat: ukažte mi jedinou pákistánskou tajnou službu která cvičí sebevražedné atentátníky,“ prohlásil před časem Mušaraf.

Mušarafa obvinili v kauze vraždy Bhuttové (zdroj: ČT24)