Afghánistán doma smetl Pákistán 3:0. Odveta v prosinci

Kábul – Poprvé po 35 letech se dnes utkaly fotbalové týmy Pákistánu a Afghánistánu. Spíš než sportovní význam však utkání mělo význam politický, protože k přátelskému zápasu svedlo hráče zemí, jež po desetiletí kromě nejasné a propustné hranice rozděluje i velká nedůvěra a řevnivost. Zápas dopadl podle očekávání - Afghánci vyhráli jasně 3:0. Pákistán si to ale nechce nechat líbit a v prosinci v odvetě na domácí půdě si hodlají napravit reputaci.

Zápas se hrál před „plným domem“. Šest tisíc lidí zcela zaplnilo centrální stadion v Kábulu a vytvořilo bouřlivou atmosféru. Někteří fandové se na utkání vydali zdaleka, mnohdy museli projít hlídkami Talibanu, který stále kontroluje některé afghánské regiony. „Zastavili mě s dotazem, co budu v Kábulu dělat,“ řekl pětadvacetiletý Ahmadzáí Fazlí. „Když jsem jim řekl, že jedu na fotbal, s úsměvem mě pustili,“ dodal. Na zápas dohlížely oddíly afghánské armády i policie. K větším incidentům ale nedošlo.

Omluvou poraženým může být fakt, že v Pákistánu je fotbal menšinovým sportem a v popularitě daleko pokulhává za kriketem. V Afghánistánu je ovšem nejpopulárnějším sportem stále buzkaši, tedy poměrně chaotický zápas jezdců na koních o nevzhledné tělo bezhlavého kozla.

Na pořádání zápasu měla velký zájem fotbalová federace FIFA, která pokojný průběh zápasu považuje za velký úspěch. Fotbal je v Afghánistánu na postupu, loni byla pod honosným názvem „Afghan Premier League“ zahájena vůbec první celostátní liga.

V Afghánistánu, zmítaném od sovětského vpádu v roce 1979 prakticky nepřetržitě válkou, se zatím poslední mezinárodní fotbalový zápas odehrál v roce 2003. V Kábulu tehdy přivítali reprezentaci sousedního Turkmenistánu. V žebříčku FIFA je dnes Afghánistán na 139. místě, Pákistán ještě o pár desítek míst za ním.