Slovenská vláda nezmírní návrh kontroverzního tiskového zákona

Bratislava - Lídři slovenských vládních stran se dnes dohodli, že nezmírní sporné ustanovení návrhu tiskového zákona, kvůli němuž opozice dosud blokovala schválení Lisabonské smlouvy. V zákonu by tak mělo zůstat v navrhované podobě i nejvíce kritizované právo na odpověď, proti kterému protestovali hlavně vydavatelé a opozice.

Lisabonskou smlouvu, která má například zreformovat rozhodovací proces EU po jejím rozšíření, musí ratifikovat všechny členské státy. Pro její schválení v Národní radě je potřebná ústavní třípětinová většina poslanců, kterou vládní strany nemají. Opozice v minulosti několikrát hlasování o smlouvě zablokovala právě s odkazem na tiskový zákon. K výsledkům dnešních jednání se dosud nevyjádřila.
 
Podle Fica se vládní strany dohodly na vypuštění paragrafu o pokutování médií ministerstvem kultury za obsah a stylistických úpravách v právu na odpověď. 

S dalšími návrhy na změny podle premiéra možná ještě přijdou v rozpravě koaliční poslanci. „Nad rámec toho, co jsem řekl, už ale určitě nepůjdeme,“ prohlásil Fico. Připustil jen možnost úpravy ustanovení o právu na opravu. Podle něj by se tiskové opravy nemusely zveřejňovat se stejně velkými titulky, jako měly napadené články.
   
Šéf Sdružení vydavatelů periodického tisku Miloš Nemeček dnešní rozhodnutí koaličních lídrů kritizoval. „Jakýkoliv opravný prostředek by měl vznikat jen tehdy, je-li informace nepravdivá, nebo pravdu zkresluje,“ řekl Nemeček.
   
Při sporech o tiskový zákon se zostřily napjaté vztahy mezi Ficem a médii. Vydavatelé varovali, že vláda chce omezit svobodu tisku, a to zejména zavedením povinného zveřejňování odpovědí na kritické články. Pro větší vstřícnost vůči požadavkům médií se v koalici vyslovovala jen Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS).
   
Fico ale tvrdí, že právo na odpověď má odstranit „obrovskou nerovnost“ mezi vlivem novin a možností reagovat na jejich články. „Jde nám o to, aby byla rovnost zbraní,“ prohlásil. Potvrdil, že na rozdíl od původního návrhu ministerstva kultury se odpovědi budou muset omezit na fakta a noviny nebudou muset uveřejnit hodnotící názory dotčené strany. Schválení takovéto úpravy navrhl už mediální parlamentní výbor.

Slovenský premiér odpovídá novinářům na tiskové konferenci po dvoudenním neformálním jednání předsedů vlád V4 v Ostravě.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod