Řady prominentů Muslimského bratrstva dál řídnou

Káhira - V Egyptě byl dnes zatčen další mluvčí Muslimského bratrstva. Ve vazbě se v minulých dnech přitom ocitlo už více než 30 prominentních členů této islamistické organizace, včetně jejího duchovního vůdce. Zatím posledním zadrženým je podle listu Al-Ahrám mluvčí bratrstva Ahmad Árif.

Policie ho zatkla v domě jeho tchána v káhirské čtvrti Nasr, která byla baštou protestů stoupenců bratrstva. Zatím ale není jasné, z čeho je Árif viněn.

Egyptská policie intenzivně pátrá po vůdcích bratrstva a zatýká je. Ve středu dopadla mluvčího Murada Alího a salafistického duchovního blízkého bratrstvu Safvata Higázího. Oba se snažili z Egypta utéci, jeden do Itálie, druhý do Libye.

Prokuratura na Higázího uvalila čtrnáctidenní vazbu a obvinila ho z podněcování násilností, které se v prosinci odehrály před prezidentským palácem a letos v červenci u sídla republikánských gard. Higází, který byl dopaden na libyjské hranici v beduínském převleku, při výslechu zdůrazňoval, že není členem bratrstva.

Policie tento týden oznámila, že v minulých dnech zadržela 36 islamistů - mnozí z nich pracovali v administrativě bratrstva. Většina je viněna z podílu na násilnostech, které se v Egyptě odehrály po svržení prezidenta Muhammada Mursího. Armáda ho přinutila odstoupit 3. července. Od pondělí je ve vazbě duchovní vůdce organizace Muhammad Badí, který má spolu s dalšími pěti členy vedení v neděli stanout před soudem.

Masivní zatýkání se odehrálo 14. srpna, kdy policie rozehnala dvě tábořiště, na nichž bratrstvo v Káhiře pořádalo pravidelně protesty proti Mursího svržení. Tehdy padly policistům do rukou desítky islamistů. Bratrstvo tvrdí, že celami od poloviny srpna prošlo na 400 jeho členů.