Bomby pro krále ve jménu Breivika? Švédská policie je ve střehu

Stockholm – Nočním odpálením tří velkých bomb v karlstadské rezidenci švédského krále vyhrožují v dopisu neznámí autoři, kteří se označují za příznivce norského pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika. Zároveň se hlásí k odpovědnosti za dodnes neobjasněný atentát z roku 1986 na někdejšího švédského premiéra Olofa Palmeho.

Švédská policie je v pohotovosti, výhrůžky považuje za vážné. V rezidenci v Karlstadu, kam král Carl XVI. Gustaf s chotí Silvií dnes odcestoval, jsou mimo jiné policisté se psy vycvičenými na hledání výbušnin.

„Mrtvý král s královnou je dobrý král s královnou,“ uvádí dopis, který je psán anglicky s řadou chyb. Autoři tvrdí, že o chystaném bombovém útoku informují předem, protože „švédská policie není tak efektivní“, aby mu zabránila. Dopis zmiňuje jako budoucí terče také homosexuály a byl zaslán redakci listu Nya-Wermlands Tidningen. Policie rezidenci a její okolí prohledala, nicméně nic podezřelého nenašla.

„We will detonation a large bomb outside the residense of Karlstad. We inn our group have big sympaty four our leader Anders Beiring Breivik from Norway who gave ous big hope for the feuture. We coming with 3 big bombs 1.5 tonne fertiliser… we give this informationn because the swedish polise is not so effectiv,“ píše se doslova v dopise podepsaném skupinou, jež si říká Anders Behring Breivik Sympati Group North Europa.