Po raketovém útoku bombardoval Izrael cíl v Libanonu

Jeruzalém/Bejrút – Nálet na cíl v jižním Libanonu podniklo izraelské letectvo. Izrael tak odpověděl na čtvrteční raketový útok, který způsobil škody na severu Izraele. K němu se přihlásila skupina blízká al-Káidě. Šlo o první nálet v oblasti od války mezi Izraelem a libanonským radikálním hnutí Hizballáh v roce 2006; žádné oběti na životech ani větší materiální škody nebyly hlášeny.

Izraelský nálet mířil podle mluvčího armády na „sídlo teroristů“ u Na'amehu mezi Bejrútem a Sidonem. „Naše politika je jasná: ochraňovat a bránit. Kdokoliv se nám bude snažit ublížit, měl by počítat s tím, že ublížíme jemu,“ uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Jaké škody izraelský útok způsobil, však neuvedl.

Ve čtvrtek dopadly do severního Izraele čtyři rakety, které nikoho nezranily, ale způsobily škody. K útoku se přihlásila sunnitská skupina Brigády Abdalláha Azzáma napojená na al-Káidu. Izraelská armáda nepředpokládá, že by za útokem stálo šíitské hnutí Hizballáh, které se k podobným útokům často hlásí a které má své základny v jižním Libanonu.

Cílem izraelského útoku byl podle agentur opěrný bod organizace Lidová fronta pro osvobození Palestiny - hlavní velení (PFLP-GC), která má blízké vztahy s Íránem i s Hizballáhem a podporuje ji režim syrského prezidenta Bašára Asada. Skupina však ujišťuje, že s předchozím útokem na Izrael nemá nic společného. Žádné materiální ztráty ani ztráty na životech hlášeny nebyly.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Izrael je terčem raketových útoků pravidelně od roku 2006. Tehdy se vyhrotil jeho konflikt s Hizballáhem, izraelská armáda potom krátce vstoupila na libanonské území.