O domov přišly už tři miliony syrských dětí, milion z nich i o vlast

Ženeva – Už jeden milion přesáhl počet syrských dětí, které uprchly z vlasti před krvavou občanskou válkou. Tři čtvrtiny z nich jsou podle UNICEF mladší jedenácti let. V exilu jsou vystaveny nebezpečí zotročení, nucených sňatků a sexuálního násilí. Tisíce dětí utíkají ze Sýrie do Jordánska, Libanonu či Iráku osamoceně, bez doprovodu rodičů nebo příbuzných. Další dva miliony dětí musely podle OSN opustit domov a uchýlit se do provizorních přístřeší uvnitř Sýrie.

Během občanské války v Sýrii, která začala v březnu 2011, zemřelo odhadem na 100 000 lidí, z toho kolem 7 000 dětí. Zemi podle OSN během bojů opustily dva miliony lidí, polovina z nich jsou děti. Jde přitom o ty, kteří se jako uprchlíci úředně zaregistrovaly; skutečný počet může být vyšší.

Situace v uprchlických táborech v okolních zemích je přitom kritická a například Irák kvótami omezuje počet emigrantů, kterým povolí vstup. „Jde o děti vytržené z domovů, možná dokonce z rodinného prostředí. Čelí hrůzám, které si jen těžko můžeme představit,“ řekl Anthony Lake, výkonný ředitel Dětského fondu OSN (UNICEF). Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Antonia Guterrese útěkem z vlasti těžký úděl syrských dětí nekončí. „I když se uchýlí do bezpečí, jsou vystaveny traumatům a depresím, ztrácejí naději do života,“ prohlásil. OSN se podle něj snaží těmto dětem pomáhat, pomoc poskytuje i rodinám novorozenců, kteří přicházejí na svět v exilu. Zajišťuje jim nejen přístřeší, ale i rodné listy a doklady o občanství.

Dětští uprchlíci ze Sýrie
Zdroj: ČT24

Syrská opozice chce předat důkazy o chemickém útoku expertům OSN

Aktivisté syrské opozice odebrali obětem údajného středečního chemického útoku v Damašku vzorky tkání a chtějí je předat inspektorům OSN. „Lidé z týmu OSN s námi už hovořili a my jsme pak připravili vzorky vlasů, pokožky a krve. Prostřednictvím spolehlivých poslů jsme je odeslali do Damašku,“ sdělil agentuře Reuters Abú Nidál, vůdce opozičních jednotek v Irbinu na předměstí hlavního města.

K údajnému útoku chemickou municí došlo podle opozice ve středu v okolí hlavního města. Podle některých zpráv si vyžádal až 1 700 mrtvých. Odborníci tvrzení opozice zatím nedokážou potvrdit a režim prezidenta Bašára Asada obvinění z použití chemických látek rezolutně odmítl a označil ho za výmysl. Rada bezpečnosti OSN a několik desítek západních zemí naléhavě vyzvaly k vyšetření incidentu. Ke spolupráci s experty OSN při vyšetřování dnes syrské úřady vyzvaly Moskva a Peking.

V místech středečního údajného chemického útoku na předměstí Damašku vzplály dnes tvrdé boje mezi armádou a povstalci. Zemřelo nejméně 100 lidí. 

Americký prezident Barack Obama dnes v rozhovoru pro televizi CNN řekl, že svět se musí dozvědět víc o údajném chemickém útoku v Sýrii a že Damašek by měl umožnit plné vyšetření incidentu. „Podle toho, co jsme viděli, jde o velkou věc, o vážné obavy,“ konstatoval šéf Bílého domu. „Představy, že Spojené státy nějak mohou tento složitý sektářský problém uvnitř Sýrie vyřešit, jsou ale občas přehnané,“ dodal. Upozornil, že USA se musejí přesvědčit, zda poslední události v Sýrii neznamenají překročení „červené čáry“.