Koalice vysílá do boje o post prokurátora bezúhonného Čentéše

Bratislava - Slovenská vládní koalice dnes hledala vhodného kandidáta na post generálního prokurátora. Představitelé čtyř středopravých stran se nakonec na poslední chvíli dohodli, že do parlamentu předloží jméno Jozefa Čentéše. Ten se začátkem prosince utká v tajných volbách se současným generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou, kterého navrhuje opozice. V případě, že parlament i opětovně zvolí Trnku, premiérka Iveta Radičová pohrozila demisí.

„Je to shoda všech koaličních stran. Návrh podají všichni předsedové koaličních poslaneckých klubů,“ oznámila dnes premiérka Iveta Radičová jméno koaličního kandidáta Jozefa Čentéše. Podle ní je Čentéš bezúhonný člověk, a proto je pro funkci generálního prokurátora ideální. 

Čentéš se tedy jako kandidát koalice utká v tajné volbě na poslaneckém zasedání 2. prosince s kandidátem opozičního Směru a dosavadním generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou. 

Vstup Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Poslancům se přitom už dvakrát nového generálního prokurátora zvolit nepodařilo. Nejprve v prvním kole nedostal žádný z kandidátů potřebný nadpoloviční počet hlasů. Ve druhém kole se koalice nedokázala dohodnout na podpoře Trnkovy protikandidátky Evy Mišíkové, a tak nikdo nebyl zvolen. 

Generální prokurátor

Stojí v čele slovenské prokuratury. Jmenuje ho a odvolává prezident na návrh Národní rady. Prokurátor je volen na sedmileté funkční období. Jeden člověk může v tomto úřadu působit nejvíce dvě po sobě jdoucí funkční období. Prokurátorovi musí být minimálně 40 let. Prokurátor řídí a kontroluje činnost všech slovenských prokuratur.

Výměnu generálního prokurátora doprovází napětí na politické scéně. Premiérka Iveta Radičová varovala, že v případě setrvání Trnky v úřadu zváží svou rezignaci. Sedmileté působení Dobroslava Trnky v čele slovenské justice je spojeno s řadou kontroverzních kauz. Během svého působení učinil řadu sporných rozhodnutí, například zastavil trestní stíhání několika osob podezřelých ze závažné hospodářské kriminality. Nejednoznačně si počínal ohledně kauz financování politických stran - bývalého vládního Směru Roberta Fica, ale i současné vládní SDKÚ. Jejímu lídrovi Mikuláši Dzurindovi by údajně setrvání Trnky v úřadu vyhovovalo, důkazy pro to ale nejsou, a proto se ohledně volby generálního prokurátora množí spekulace.