Drážďany otevřely kontroverzní most: Břehy spojil, obyvatele rozdělil

Drážďany - Německé Drážďany slavnostně otevřely kontroverzní most u Lesního zámečku. Kvůli jeho stavbě vyškrtlo v roce 2009 UNESCO Labské údolí v Drážďanech z prestižního seznamu světového přírodního a kulturního dědictví. Proti realizaci stavby vystupovali například i zástupci německých Zelených. Most dlouhý 636 metrů bude plně v provozu od pondělí.

Plán nového mostu vznikl už na přelomu tisíciletí. Měl odlehčit městské dopravě, narazil ale na tvrdý odpor kvůli ohroženým netopýrům a narušení jedinečné drážďanské krajiny. Odpůrcům mostu, který stojí na dohled od historického centra města, se nelíbila ani samotná cena, která přesáhla 180 milionů eur (skoro pět miliard korun).

Před čtyřmi lety UNESCO vyškrtlo Labské údolí v Drážďanech ze seznamu kulturních památek. To do té doby dopustil jen Omán v případě své přírodní rezervace. Radní přesto neustoupili, v referendu je podpořily dvě třetiny obyvatel. Stoupenci mostu tvrdí, že turisty UNESCO nezajímá - příjíždějí sem tak jako tak.

Navzdory 13 let trvajícím sporům, které doprovázely pravidelné protesty od hromadných demonstrací až po sabotáže proti stavebním strojům, stavbu dnes podporuje až 80 procent obyvatel.