Egypt otevřel hranice s Gazou, premiér se omluvil za násilnosti

Káhira – Egypt po čtyřech dnech otevřel hraniční přechod Rafáh s palestinským pásmem Gazy. Ten má nyní fungovat jen několik hodin denně a přednost dostanou lidé hledající v Egyptě ošetření. Muslimské bratrstvo mezitím svolalo své příznivce na další protest proti sesazení islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Prozatímní premiér Házim Bibláví se dnes jménem vlády omluvil za násilnosti a zároveň prohlásil, že prioritou je zajištění bezpečnosti v zemi. Vláda také zkrátila zákaz nočního vycházení o dvě hodiny - v reakci na slábnoucí protesty islamistů.

Vláda v dnešním prohlášení uvedla, že začátek zákazu vycházení se posouvá z 19:00 na 21:00. Výjimkou je pátek, kdy se nadále nebude smět ven už po 19. hodině, neboť v tento den tradičně bývají nejsilnější protesty Mursího příznivců. Omezení má nadále končit v 06:00. Výjimečný stav a zákaz nočního vycházení vyhlásila Biblávího vláda 14. srpna a v zemi má platit měsíc. Netýká se celého Egypta, ale jen několika provincií.

Rafáh je jediným oficiálním přechodem, který Palestincům z Gazy umožňuje přímý vstup do Egypta. Jeho uzavření, ke kterému se úřady odhodlaly z bezpečnostních důvodů, odřízlo tisíce Palestinců od spojení s Egyptem, kam jezdí za studiem, lékařským ošetřením či nákupy. Káhira obviňuje radikální palestinské hnutí Hamas, které pásmo řídí, že podporuje akce Muslimského bratrstva na Sinajském poloostrově.

Premiér Bibláví dnes uvedl, že vláda lituje krveprolití doprovázející nedávné rozbití dvou káhirských táborů Mursího stoupenců, v jehož důsledku zahynuly stovky lidí. "Je nám líto množství zraněných… všichni cítíme, že je to velká ztráta. Ale jestliže je cenou (za protesty islamistů) to, že se lidé necítí bezpečně… nebudeme to akceptovat," řekl prozatímní předseda vlády. Bezpečnost země je prioritou, Egypt však zároveň musí pokračovat v cestě k demokratické zemi a politickému smíru, řekl Bibláví. Na tomto procesu se ale nemůže podílet nikdo, kdo používá násilí, prohlásil v narážce na Muslimské bratrstvo.

Prozatímní egyptský premiér Házim Bibláví
Zdroj: ČT24

Na severu Sinajského poloostrova svedla armáda podle svědků krátký boj s islámskými radikály. Vojáci zabili čtyři rebely a šest dalších zadrželi. Podle státní televize útočníci přepadli vojenské kontrolní stanoviště a jeden voják utrpěl zranění.

Páteční protesty, které obvykle přerostou v násilnosti s mnoha mrtvými, byly tento týden nezvykle klidné. Řada káhirských mešit zůstala uzavřená, mnohé protestní pochody byly zrušeny a do mnoha průvodů se zapojily jen desítky, nanejvýš stovky lidí.