Žalobce žádá pro padlého komunistického lídra vysoký trest

Peking - Prokurátoři v Číně žádají pro bývalého komunistického šéfa Po Si-laje přísný trest. Kdysi jeden z nejmocnějších politiků čelí obžalobě z korupce, zpronevěry a zneužití státní moci. On sám obvinění odmítá. Proces pokračuje už pátým dnem. Po Si-lajovi hrozí trest smrti.

Ve své závěrečné řeči žalobce dal jasně najevo, že bude pro politika požadovat vysoký trest. Jak přesně, ale neuvedl. „Zločiny obžalovaného jsou velmi vážné a on odmítá přiznat vinu. Za těchto okolností není prostor pro mírný trest, ale pro přísný v souladu se zákonem,“ uvedl žalobce. Podle žalobce navíc proces poskytl dostatečné důkazy viny obžalovaného. 

Během víkendu před soudem zazněla obvinění, že Po zneužíval moc coby tajemník komunistické strany v Čchung-čchingu, aby zablokoval vyšetřování vraždy britského podnikatele Neila Heywooda. Za tu je odsouzena Po Si-lajova žena Ku Kchaj-laj. Dostala podmíněný trest smrti, což prakticky znamená doživotí. 

Po byl mimo jiné obviněn ze zpronevěry 800 tisíc dolarů (asi 16 milionů korun) z vládních fondů z tajného projektu. U soudu obžalovaný připustil jen to, že věděl o tom, jak se ztrácejí peníze, prý se tím ale nezabýval. 

Svědectví u soudu navíc hovořila o tom, jak šel politik na ruku podnikateli Sü Mingovi, kterého naopak rodina využívala jako svého soukromého bankéře. Sü měl údajně dát Poově manželce peníze na vilu ve Francii, zaplatil jí prý také letenky na výlety na tři kontinenty. 

Bývalý vysoký funkcionář komunistické strany Po Si-laj opakovaně prohlašuje, že se ničeho nedopustil. Zároveň odmítá všechna svědectví proti němu - naposledy včera výpověď policejního šéfa města, ve kterém působil. Ten řekl, že Po Si-laj kryl vraždu, kterou spáchala jeho žena. „Během své výpovědi neustále zjevně lže a to, co říká, je naprosto nedůvěryhodné. Je plný klamu a jenom planě plácá. Je to odporná osoba, která tu šíří nepotvrzené zvěsti a kalí vodu,“ napadl ale výpověď svědka obžalovaný. Po navíc muže obvinil, že byl zamilovaný do jeho manželky a proto mu teď u soudu škodí.

Ostře sledovaný soud s někdejším politickým lídrem měl původně trvat dva dny. S téměř stoprocentní jistotou se očekává rozsudek vinen. Kdy ale padne verdikt, není zatím jasné, mohlo by to být až příští měsíc.