Snowden nemohl odletět z Moskvy, protože ho Kuba odmítla

Moskva - Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden uvízl v tranzitním prostoru moskevského letiště, protože mu kubánská vláda odmítla vydat povolení ke vstupu na svoje území. Uvedla to ruská média. Snowden později dostal povolení k pobytu v Rusku. To vyvolalo diplomatický spor mezi Moskvou a Washingtonem, který požadoval jeho vydání. Spojené státy chtějí dostat Snowdena před soud za to, že vyzradil detaily o tajném sledovacím programu Prism.

Snowden v červnu přiletěl do Moskvy z Hong Kongu, chtěl přitom prý pokračovat do Havany. To se mu ale nepovedlo. 

List Kommrsant daily píše, že kubánské úřady varovaly ty ruské před tím, že Kuba letadlu Aeroflotu, na jehož palubě měl být i Edward Snowden, nepovolí přistání. Spojené státy totiž prý Kubu před pomocí bývalému technikovi amerických zpravodajských služeb varovaly. 

Snowden uvízl několik týdnů v tranzitním prostoru moskevského letiště, jelikož neměl platné doklady, nemohl se odtud hnout. Nakonec požádal o dočasný azyl v Rusku. Washington opakovaně vybízel Moskvu, aby Snowdena ruské úřady vydaly do USA, kde by měl čelit procesu kvůli podezření ze špionáže.