Fukušima hlásí vyšší stupeň nebezpečí

Fukušima - V japonské Fukušimě byl vyhlášen třetí stupeň nebezpečí kvůli nedávnému úniku radioaktivní vody. Ta se mohla dostat až do Tichého oceánu. Uvedl to tamní Úřad pro dohled nad atomovou energií. K poničení elektrárny došlo při masivní vlně tsunami, která zasáhla Japonsko v březnu 2011. Od té doby je to poprvé, co Japonsko vydává varování podle mezinárodní stupnice.

Japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií (NRA) dnes oficiálně zvýšil stupeň závažnosti nedávného úniku vysoce radioaktivní vody z nádrže v areálu jaderné elektrárny Fukušima. Hodnocení se zvýšilo z prvního stupně na třetí, který se označuje jako „závažný incident“. 

Je to poprvé od havárie, ke které došlo v březnu roku 2011, co Japonsko vydává varování podle mezinárodní stupnice. Samotná havárie tehdy dostala nejvyšší známku 7.   

Společnost Tokyo Electric Power (TEPCO), která elektrárnu provozuje, oznámila minulý týden únik 300 tun radioaktivní vody. Jde o zatím největší únik ze skladovacích nádrží elektrárny. Jak dlouho voda z nádrží unikala, není jasné. TEPCO v této souvislosti poznamenalo, že kontaminovaná voda se mohla dostat až do Tichého oceánu.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

„Jen minulý týden uniklo 300 tun vody. To je velké množství. Je neuvěřitelné, že si toho firma během denních kontrol nevšimla,“ konstatoval Šuniči Tanaka z Úřadu pro dohled nad atomovou energií. Kabinet uvolní z rezervních fondů desítky milionů dolarů, aby zlikvidoval čtyři poškozené reaktory. Na místo taky pošle vlastní kontrolory, kteří dohlédnou na urychlenou výměnu 350 provizorních a často netěsnících nádrží, v nichž se skladuje radioaktivní voda. V případě potřeby požádá o pomoc ze zahraničí a osloví odborníky z celého světa.

Japonci se chtějí poučit i z Černobylu, který navštívili v neděli. Elektrárenská společnost TEPCO přitom dosud jakoukoli pomoc zvenčí odmítala.Vláda proto svaluje vinu za kritickou situaci právě na provozovatele jaderného zařízení. Někteří politici dokonce volají po zrušení neschopné firmy.