King se za Baeho přimlouvat v KLDR nebude, zrušili mu pozvánku

Pchjongjang/Washington – Severní Korea zrušila pozvání pro zvláštního amerického vyslance Roberta Kinga. Ten měl do KLDR přijet, aby tady usiloval o propuštění Američana odsouzeného v zemi k 15 letům nucených prací. King měl do země přitom odletět dnes. Cestu nakonec zrušil, oznámilo americké ministerstvo zahraničí.

King se dlouhodobě zabývá dodržováním lidských práv v KLDR a jeho cesta měla být vůbec první návštěvou vysokého amerického představitele v zemi za poslední dva roky. Chtěl tady dojednat propuštění Kennetha Baeho. 

Američan byl zadržen loni v listopadu, kdy prováděl turisty po přístavním městě Rason na severovýchodě KLDR. Komunistický režim jej obvinil z organizace převratu v zemi a poslal jej na 15 let na nucené práce. 

Jeho argumentem k vyjednávání s Pchjongjangem měly být „humanitární důvody“. Pětačtyřicetiletý Bae trpí prý ve vězení stále vážnějšími zdravotními problémy, a jak před pár dny uvedla jeho sestra, musel být převezen z pracovního tábora do nemocnice.   

Bílý dům opakovaně vyzývá KLDR, aby Američana propustila. Ministerstvo zahraničí je podle dnešního prohlášení své mluvčí „překvapeno a zklamáno rozhodnutím Severní Koreje“ a má prý vážné obavy o Baeovo zdraví.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)