Izrael zahájil bleskovou očkovací operaci

Jeruzalém - Blízký východ se obává epidemie dětské obrny. Nečekaně se objevila v Egyptě a v Izraeli. Ten proto organizuje jednu z největších zdravotnických operací v historii. Během týdne očkoval čtvrt milionu dětí. Blesková operace má za cíl oočkovat celkem jeden milion dětí mladších devíti let. Jen za první týden se to podařilo u čtvrtiny z nich.

Nebezpečný virus je zpět. Obrna se do Izraele vrátila půlstoletí od vymýcení. Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo okamžitý poplach a očkovací centra po celé zemi zaplnili vyděšení rodiče.  

Pouhé dvě kapky ochrání dítě před nemocí, která může způsobit úplné ochrnutí. V Izraeli se proti ní standardně očkuje. V poslední dekádě ale vakcínou s mrtvým virem. A ta proti poslední nákaze nestačí. 

Poprvé se virus objevil v odpadních vodách beduínského města Rahat na jihu země. Během krátké doby se ale rozšířil dál na sever. Díky bleskové očkovací operaci se zatím neobjevil jediný případ onemocnění. Světová zdravotnická organizace se ale bojí, že po propuknutí nákazy obrny v Somálsku, Pákistánu, Egyptě a nově i po izraelském výskytu hrozí návrat nemoci dávno považované za skoro vymýcenou.

Události - Hrozba dětské obrny (zdroj: ČT24)