Bogota vře druhý týden protesty zemědělců - dva mrtví

Bogota - Už druhý týden demonstrují zemědělci v kolumbijské Bogotě. Zemědělci nejprve požadovali zvýšení dotací, později se k nim ale přidaly desetitisíce dalších lidí a policii se situace vymkla z kontroly. Ve čtvrtek při násilných protestech zemřeli dva lidé a zhruba sto bylo zraněno. Kolumbijský prezident už do města vyslal padesát tisíc vojáků.

Podle policie zranění utrpělo 37 strážců zákona. Radnice v kolumbijské metropoli uvedla, že ze 147 zraněných muselo být 26 lidí hospitalizováno a další čtyři desítky demonstrantů policie zatkla. Prezident Juan Manuel Santos chce zabránit tomu, aby se dnes situace opakovala, a tak vyslal do Bogoty a dalších míst země 50 tisíc vojáků.

„Nařídil jsem povolání vojáků v Bogotě a to samé počínaje dneškem učiním v jakékoli obci či oblasti, kde bude potřebná přítomnost armády,“ uvedl prezident v kolumbijské televizi.

Podle úřadů hlavního města se toto opatření nijak nedotkne občanských práv a svobod obyvatel, nehrozí tedy prý například zákaz vycházení. Podle ministerstva vnitra se ve čtvrtek v zemi odehrálo celkem 48 demonstrací a také 72 blokád na 37 silničních tazích. Armáda má ode dneška pracovat rovněž na odstranění těchto blokád.

Protesty zemědělců v Kolumbii
Zdroj: ČTK/XINHUA/Jhon Paz

V Bogotě průvod dělníků, studentů, učitelů a zdravotníků došel až na Bolívarovo náměstí v centru města, kde jej rozprášili policejní těžkooděnci. „Je jasné, že nešlo o dítka z pěveckého sboru, ale o vandaly a kriminálníky ve službě temných zájmů, ve službě teroristů z FARC,“ prohlásil ministr obrany Juan Carlos Pinzón.

Příslušníci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) sice nyní opět vedou s kolumbijskou vládou mírové rozhovory, ty ale v minulosti několikrát ztroskotaly. Povstání v Kolumbii je nejdéle trvajícím povstáním v Latinské Americe. Krvavým bojům a partyzánským výpadům padlo od roku 1964 za oběť už více než 120 000 lidí.

Prezident Santos, který se dříve neúspěšně pokoušel vyjednávat se zemědělci region po regionu, připustil, že řada argumentů protestujících farmářů má svou váhu, a zároveň připomněl návrh na zavedení krátkodobých opatření, jako je kontrola cen hnojiv.

Vydáno pod