Očista začíná. Papež vyměnil vatikánskou „dvojku“ Bertoneho

Řím - Papež František provedl zatím nejzásadnější změnu ve vedení Vatikánu. Státního sekretáře Tarcisia Bertoneho vyměnil za italského arcibiskupa Pietra Parolina. Bertone byl často kritizován za aféry, které se dostaly na veřejnost během osmileté éry papeže Benedikta XVI.

František chce z církve udělat vzor poctivosti

Papež František už dříve prohlásil, že si přeje, aby se římskokatolická církev znovu stala vzorem pro úspornost a poctivost. Právě výměna kardinála Bertoneho byla očekávána jako první krok na cestě k očistě od afér a mocenského boje minulého období.

Za Bertoneho éry církev čelila sérii skandálů kolem odhalení sexuálního zneužívání dětí kněžími či úniku důvěrných dokumentů o korupci a mocenském boji v centrální správě Vatikánu.

Osmasedmdesátiletý italský kardinál, kterého do funkce státního sekretáře vybral Františkův předchůdce v roce 2006, byl podle svých kritiků hlavním viníkem toho, že se církev dosud nedokázala s těmito aférami vypořádat.

„Čistý štít“ Bertoneho působení ve funkci, která je ve Vatikánu obdobou ministerského předsedy, zpochybnila například loňská aféra známá jako Vatileaks. Komorník Benedikta XVI. tehdy vynesl z Vatikánu citlivé dokumenty týkající se korupce a mocenských intrik na nejvyšších místech kurie (vatikánské vlády). Bertone byl údajně mezi lidmi, na něž dokumenty ukazovaly.

Jeho jméno bylo slyšet i při projednávání případu Vatikánské banky, kterou italské úřady vyšetřují kvůli podezření z praní špinavých peněz. Bývalý prezident banky měl přitom velmi blízko právě k Bertonemu.

Vatikán
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

O 20 let mladší Parolin v minulosti ve Vatikánu vykonával především diplomatické funkce, za éry prezidenta Huga Cháveze byl papežským nunciem ve Venezuele.

  • Papež František často překvapuje svou neformálností a porušováním protokolu. Došlo k tomu i ve čtvrtek, když Vatikán navštívil jordánský král Abdalláh II. se svou manželkou Ranjou. Když se hlava katolické církve s usměvavou panovnicí setkala tváří v tvář, zcela zapomněla na formality, které se pojí s papežstvím, a poklonila se, uvedl britský deník The Daily Telegraph. Přitom to mělo být opačně.    
  • „Až do 19. století líbali návštěvníci papežovy boty a stále platí tradice, že všichni, kdo ho navštíví, i ženy, se před ním pokloní. František se ale chová jako dříve, když ještě nebyl papežem, a protokol ho nezajímá,“ uvedl pro britský list nejmenovaný představitel Vatikánu.
Vydáno pod