Papež poprvé připustil použití prezervativu proti viru HIV

Vatikán – Vatikán poprvé připustil, že použití kondomu k zastavení šíření nemoci AIDS může být v některých omezených případech ospravedlnitelné. Papež Benedikt XVI. o tom mluví ve své knize rozhovorů Světlo světa, která se v prodeji objeví v úterý. Jedná se o zmírnění dosavadní tvrdé linie katolické církve, která používání kondomů i v rámci boje proti AIDS jednoznačně odmítala. Nový postoj ocenila i Organizace spojených národů.

„Může to být ospravedlnitelné v případě některých jednotlivců, třeba když kondom použije mužský prostitut, kde může jít o první krok k odpovědnému chování,“ uvedl papež na adresu používání kondomů. Říká ale také, že kondomy nejsou tou nejsprávnější cestou, jak se vypořádat se zlem nákazy HIV. „V některých případech, když je záměrem snížit riziko infekce, to nicméně může být (užití kondomů) první krok na cestě k jiné, humánnější sexualitě,“ řekl papež německému autorovi Peteru Seewaldovi, který s ním rozhovor vedl.

Zatímco někteří představitelé katolické církve v minulosti hovořili o omezeném užívání kondomů ve zvláštních případech k zastavení šíření nemoci AIDS jako o menším ze dvou zel, je to vůbec poprvé, co tuto možnost zmínil přímo papež. Až dosud se Vatikán protivil jakékoli formě antikoncepce kromě abstinence a neschvaloval používání prezervativů ani v případech předcházení přenosným chorobám.

Papež připustil používání kondomů (zdroj: ČT24)

OSN chápe papežův výrok jako pozitivní krok vpřed

V březnu 2009 papež vyvolal obrovskou polemiku, když při své návštěvě v Kamerunu a v Angole prohlásil, že užívání prezervativů problém nemoci AIDS, pandemie, která decimuje Afriku, jen zvyšuje. „Problém AIDS nepřekonáte penězi. Pomohou, ale ne tam, kde chybí duše. Problém AIDS nepřekonáte tím, že budete rozdávat kondomy, tím ho jen zhoršíte,“ prohlásil tehdy Benedikt XVI.

Papežův dřívější výrok vyvolal kritiku nejen ze strany zdravotníků, ale i od evropských vlád nebo OSN. Ředitel Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) Michel Sidibé proto nyní hodnotí papežovo připuštění používání kondomů v určitých případech jako „významný a pozitivní krok vpřed“. „Tento posun uznává, že odpovědné sexuální chování a používání prezervativu mají důležitou roli v prevenci před virem HIV,“ uvedl Sidibé.

Novinář: Ratzinger je člověk, který se dívá dopředu

Podle pozorovatelů je částečná změna (církev nadále kondomy zakazuje, pokud mají zabránit početí dítěte) papežova postoje pochopitelná. „Nepřekvapilo mě to, protože sleduji už dlouho Josefa Ratzingera jako kardinála a papeže. Je to člověk, který se dívá dopředu, do budoucnosti,“ konstatoval šéfredaktor vatikánského deníku Osservatore Romano Giovanni Maria Vian.