Zemřel britský veterán žurnalistiky David Frost

Lodnýn - Ve věku 74 let zemřel britský televizní novinář a spisovatel David Frost. Nositele šlechtického titulu postihl infarkt v sobotu během proslovu na palubě výletní lodi Queen Elizabeth II. Frosta proslavil především rozhovor s bývalým americkým prezidentem Nixonem, kterého přiměl přiznat vinu za aféru Watergate. Mimo jiné zpovídal i bývalého českého prezidenta Václava Havla.

Krátce po studiu na univerzitě v Cambridgi začal David Frost pracovat od roku 1962 pro BBC. Proslavil se zejména rozhovory s nejvyššími politickými představiteli. V roce 1977 vedl dialog také s bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem, který se v jeho pořadu veřejně omluvil za aféru Watergate. Jejich rozhovor byl dokonce v roce 2008 zfilmován.

V roce 1993 byl Frost povýšen do šlechtického stavu. Soustrast vyjádřil také britský premiér David Cameron, který Frosta označil za výjimečného muže s notnou dávkou šarmu, důvtipu, talentu, inteligence a srdečnosti. „Měl obrovský vliv na televizi i politiku,“ uvedl Cameron.