Vítěz kancléřského duelu? Moderátor

Berlín – Německá média hodnotí nedělní televizní debatu kancléřky Angely Merkelové a jejího vyzyvatele Peera Steinbrücka jako naprosto vyrovnaný a soustředěný spíš na fakta než na osobní invektivy. Jediným výrazným účastníkem devadesátiminutové diskuse tak nakonec byl komik a jeden z moderátorů pořadu Stefan Raab.

Vyrovnanost debaty vystihly ankety provedené dvěma významnými agenturami zabývajícími výzkumem veřejného mínění – podle jedné to u diváků mírně vyhrála Merkelová, podle druhé těsně vyhrál Steinbrück.

Jediný přímý předvolební střet tak nakonec rozložení sil příliš neovlivní – Merkelová zůstane i po něm ve vedení. Dosud poslední předvolební průzkum zveřejněný v neděli dává křesťanským demokratům (CDU) kancléřky Merkelové náskok 16 procentních bodů před Steinbrückovou sociální demokracií (SPD). „Volební boj je velice nudný. Německá společnost je sytá, spokojená, klidná a nebude měnit koně uprostřed brodu,“ míní politolog Petr Robejšek.

„V mnoha ohledech se oba kandidáti shodli. Právě velká koalice mezi CDU-CSU Angely Merkelové a sociálních demokratů Peera Steinbrücka patří mezi nejpravděpodobnější výsledky letošních voleb. A je to výsledek, který si přeje největší část německých voličů,“ uvedl zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Deník Bild označil výkony obou politiků za nevýrazné. Pro svůj článek dokonce zvolil titulek „Vítězem byl Raab“. Odkazuje tak na to, že nejzajímavější součástí debaty přenášené všemi hlavními německými televizemi byly otázky komika a moderátora pořadů o celebritách Stefana Raaba, který byl jedním ze čtyř průvodců televizním duelem.

Podle komentáře deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung se Merkelové vypočítáváním úspěchů minulého období podařilo zcela se vyhnout nepříjemným tématům, když „udělala - a stále dělá - všechno, co je v jejích silách, aby se elegantně vyhnula všemu, co by mohlo změnit duel na skutečný duel“. Steinbrück sám pak k dramatizaci debaty nijak nepřispěl, když podle listu raději „hrál hru na otázky a odpovědi“, než aby „sešikoval síly k útoku na kancléřský post“.

Média se shodují, že Merkelová úspěšně předešla chybě, která stála před 11 lety v obdobné debatě klíčové body jiného křesťanského politika Edmunda Stoibera, jenž byl neúspěšným vyzyvatelem tehdejšího kancléře Gerharda Schrödera. Zatímco Stoiber se tehdy stavěl za invazi do Iráku, Merkelová nyní důrazně vyloučila účast Německa na vojenské akci v Sýrii, která nemá u německých voličů podporu.

Německé volby se konají 22. září a pro Steinbrücka byl televizní duel zřejmě poslední příležitostí, jak zvrátit dosavadní nepříznivý vývoj preferencí. Podle většiny médií se mu to však příliš nepodařilo.

Remíza v debatě je pro něj nedostatečná, píše deník Süddeutsche Zeitung. „Vítězství a porážka jsou v těchto případech věcí interpretace - pokud však pomineme tezi, že Steinbrück s přihlédnutím k současným voličským preferencím musí cokoli než široce vnímané jasné vítězství považovat za svou porážku,“ napsal list.  

Komentář televizní stanice Deutsche Welle vidí jako jeden z důvodů Steinbrückova nevýrazného působení v debatě to, že kancléřka byla od svého týmu lépe vybavena fakty. „Když došlo na specifické detaily, kancléřský kandidát SPD vypadal, že ztrácí půdu pod nohama… To se dá vyhledat ve Wikipedii (řekl). Merkelová naproti tomu měla konkrétní čísla připravena a nemohl ji zaskočit,“ napsal komentátor na webové stránce stanice.