Otazníky nad hroby: Mučilo se ve floridské chlapecké škole?

Miami (USA) - Florida odkrývá děsivou historii jednoho ze svých nápravných zařízení. O škole pro nepřizpůsobivé chlapce ve městě Marianna, uzavřené v roce 2011, se dlouhá desetiletí mluvilo jako o místě mučení a zneužívání dětí. Důkazy teď mají přinést exhumace, s nimiž začali experti Jihofloridské univerzity (USF). Na školním hřbitově je přitom víc těl, než škola přiznávala.

O podrobnostech hrůzného bití v malé bílé budově školy hovoří bývalí chovanci, kteří v tomto zařízení pobývali v padesátých a šedesátých letech. Skupina přeživších, která sama sebe nazývá Chlapci z bílého domu, již pět let naléhá na prozkoumání hrobů v nyní již zrušené Chlapecké škole Arthura G. Doziera (AGDS). Temná, skandální pověst provázela tuto státem řízenou školu od jejího založení v lednu 1900. Jsou dokumentovány případy fyzického a duševního týrání i sexuálního zneužívání.

Bývalá floridská chlapecká škola AGDS
Zdroj: ČT24

AGDS byla uzavřena před dvěma roky kvůli nedostatkům peněz. Vyšetřování stížností státními orgány skončilo v roce 2010 konstatováním, že nelze dokázat, ale ani vyvrátit tvrzení, že některé žáky zabili zaměstnanci této školy. Následně zahájila USF vlastní šetření a na odlehlém místě za školou, kde stojí 31 bílých křížů, objevila víc hrobů, než se podařilo úřadům. Pomocí speciálního radaru antropologové našli dalších 19 těl - bez křížů a bez záznamů. Hned dostali povolení kopat. Předběžná 118stránková zpráva expertů je ke stažení ZDE (v angličtině).

Získané ostatky s DNA hodlají pracovníci univerzity odeslat k analýze do specializovaného Střediska pro identifikaci osob v Texasu. Doufají, že se najdou shody s příbuznými. Odborníkům se přihlásilo deset rodin v naději, že se podaří identifikovat jejich členy, kteří mohli být v areálu smutně proslulé školy pohřbeni.

Owen Smith
Zdroj: ČT24

Škola tvrdila, že její svěřenci umírají na nemoci a zranění. Druhou verzi příběhu – tu o mučení a znásilňování - ale potvrzují ti, kdo zdejší drsnou převýchovu od 40. do konce 60. let přežili. Tvrdí, že zařízení bylo spíš jako koncentrační tábor. Odborníci se snaží najít pravdu třeba i o 14letém Owenu Smithovi. Když z nápravného zařízení zmizel, řekli jeho rodině, že utekl a zemřel na zápal plic; v týž den ho pohřbili. Jeho sestra je ale i po 73 letech přesvědčená, že se tehdy vše odehrálo úplně jinak. „Dodnes věřím, že mého bratra tehdy v noci střelili. Nejspíš ho zabili a odnesli ho zpět do školy, kde ho pohřbili,“ říká Ovell Krellová.

Reportáž Kataríny Fagošové (zdroj: ČT24)

„Kosti řeknou pravdu. Budou moci zkoumat, jestli byla některá zlomená, a to pomůže ukázat na pravdu a celou věc jednou provždy uzavřít,“ vysvětluje bývalý starosta města Marianna Elmore Bryant. Pravda a řádný pohřeb obětí je ale to jediné, v co chlapci z bílého domu a sestra Owena Smithe doufají. Na odsouzení viníků je už nejspíš příliš pozdě.

Vydáno pod