Neslídíme lidem v mailech, tvrdí Obama

Stockholm – Spojené státy „nešpehují“ internetovou a telefonickou komunikaci plošně, nýbrž je zajímají jen určité oblasti. Ty se vztahují mimo jiné i k teroristickým hrozbám. Řekl to americký prezident Barack Obama na brífinku ve švédském Stockholmu. Podle Obamy navíc USA přezkoumají fungování sledovacích programů.

Existenci sledovacích programů nedávno odhalila aféra kolem spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. „Mohu ujistit veřejnost v Evropě a po celém světě, že lidem neslídíme v mailech a neposloucháme jejich hovory,“ řekl Obama po setkání se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem.

„Snažíme se o to, abychom se velmi konkrétně zaměřili na oblasti našeho zájmu,“ konstatoval Obama. Podle prezidenta se jedná zejména o teroristické hrozby, zbraně hromadného ničení a bezpečnost internetu.

Barack Obama v Belfastu
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Americké technologické společnosti Microsoft a Google mezitím pokračují v boji o právo na zveřejňování více informací o vládním sledování internetu. Chtějí kvůli tomu dokonce zažalovat americkou vládu.

Firmy se tak snaží hájit svou reputaci v oblasti ochrany soukromí uživatelů. Microsoft, Google a další podobné společnosti získaly v červnu od vlády USA povolení zveřejnit jen počty požadavků, které obdržely od amerických úřadů v rámci monitorování uživatelů webu - nic víc.

Zneužití sledovacích programů je možné, uznal Obama

Obama rovněž ve Stockholmu připustil, že možnost zneužití sledovacích programů existuje - díky moderním technologiím je navíc toto riziko vyšší než v minulosti. Podle něj ale existují dostatečná opatření, která by měla takovému zneužití účinně zabránit. Americké úřady prý provádějí kontrolu sledovacích programů a spolupracují i s Evropskou unií.

Edward Snowden
Zdroj: AP/Uncredited/ČTK
  • Informace o tajných sledovacích programech americké NSA (Národní agentuře pro bezpečnost) se svět dozvěděl v červnu díky bývalému externímu spolupracovníkovi americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Snowdenovi. Ten je poskytl médiím. Svět byl „odhalením“ šokován.
  • Snowden se v současné době nachází v Rusku, kde získal dočasný azyl. Ve Spojených státech je totiž obviněn ze špionáže. Udělení azylu Snowdenovi značně poškodilo americko-ruské vztahy. Bílý dům kvůli tomu zrušil třeba plánovanou schůzku Obamy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem před jednáním G20.