Korejská hotline obnovena: Armády Severu a Jihu si už zase mohou brnknout

Soul/Pchjongjang – Na obnově horké linky mezi svými armádami se dnes dohodla Severní a Jižní Korea. Pchjongjang ji odpojil na jaře, kdy se vyhrotilo napětí mezi oběma zeměmi. V březnu KLDR odstřihla i vládní horkou linku, používanou k výměně zpráv o humanitárních a dalších záležitostech; toto spojení bylo obnoveno v červnu.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení dnes uvedlo, že se vlády obou Korejí domluvily na obnovení telefonické a faxové linky, která se využívá především ke koordinaci přeshraničních cest do společné průmyslové zóny v severokorejském Kesongu. Komplex je od jara uzavřen, ale zástupci Pchjongjangu a Soulu minulý měsíc slíbili jeho znovuotevření.

Severní Korea přerušila vojenskou horkou linku v březnu, její obnovení je dalším krokem při zmírňování nepřátelství mezi Pchjongjangem a Soulem v posledních týdnech. V únoru KLDR uskutečnila svůj třetí jaderný test, který vedl ke zpřísnění sankcí Rady bezpečnosti OSN. Nepřátelství mezi Korejemi dále prohloubily březnové jihokorejsko-americké manévry, během nichž Severní Korea hrozila Američanům a Soulu útokem raketami dlouhého doletu a jadernými zbraněmi. Jižní Korea v reakci na to varovala severního souseda před vojenskou odvetou.