Chilští soudci si sypou popel na hlavu: Za Pinocheta jsme selhali

Santiago de Chile - Chilští soudci se omluvili za to, že za éry diktátora Augusta Pinocheta neřešili zločiny na lidských právech. Země si za týden připomene čtyřicáté výročí dne, kdy se samozvaný vládce dostal vojenským převratem k moci v zemi. „Přišel čas požádat o odpuštění oběti… a chilskou společnost,“ uvádí se v prohlášení asociace chilských soudců.

Soudcovská asociace uvedla, že soudy během diktatury v letech 1973 až 1990 ignorovaly podněty lidí, kteří žádali objasnění zločinů páchaných režimem na nich samotných či na jejich blízkých. Během této doby soudy odmítly zabývat se více než 5000 případy. Soudci se ke své historické spoluvině za fungování diktatury přitom postavili dosud nejjasněji od Pinochetova pádu, když uznali, že soudy měly tehdy dělat daleko více pro ochranu lidských práv.

Režim generála Pinocheta má na svědomí okolo tří tisícovek mrtvých či beze stopy zmizelých lidí z řad politických oponentů, další tisíce byly vystaveny mučení. Asociace přiznala, že její členové, zvláště pak Nejvyšší soud, neplnili svou povinnost ochraňovat práva obyvatel země před útlakem ze strany státu. Příbuzní Pinochetových obětí tvrdí, že obvyklou odpovědí soudů na žádost o prošetření případů porušování lidských práv či zmizení beze stopy bylo strohé oznámení, že o jejich osudu nemají soudci žádné informace.

Augusto Pinochet se dostal k moci vojenským převratem v září 1973, při němž byl svržen a zahynul demokraticky zvolený levicový prezident Salvador Allende. Pinochet zemřel v roce 2006, za zločiny provázející jeho vládu nebyl nikdy souzen. Odhaduje se, že během jeho éry bylo zabito na tři tisíce lidí, 28 tisíc bylo mučeno a 200 tisíc lidí uprchlo do exilu.

Pinochetova éra začala svržením levicového prezidenta Allendeho, který vzápětí podle oficiální verze spáchal sebevraždu. Chilská společnost je ve vnímání tohoto období dlouhodobě rozdělena. Generálovi přívrženci - většinou voliči pravice - tvrdí, že vyvedl zemi z hrozby hospodářského kolapsu pod vládou komunistů a učinil z Chile prosperující vzor pro zbytek Jižní Ameriky. Odpůrci ale zastávají názor, že diktaturu a porušování lidských práv nelze ničím ospravedlnit, a obviňují jej z údajné vraždy Allendeho. Pravicový prezident Sebastián Piňera v srpnu ve snaze smířit obě části národa prohlásil, že převrat z 11. září 1973 je „historickým faktem“ a jeho čtyřicáté výročí je časem pro reflexi.