Zemřel Hitlerův osobní strážce a poslední svědek jeho sebevraždy

Berlín – V 96 letech zemřel ve čtvrtek po krátké nemoci poslední svědek konce Adolfa Hitlera v berlínském bunkru. Rochus Misch, který byl nejen Hitlerův osobní strážce, ale i sluha, telefonní spojovatel a kurýr, až do konce života nedal na nacistického vůdce, o němž nemluvil jinak než jako o „šéfovi“, dopustit. Holocaust sice přímo nepopíral, nicméně důrazně odmítal připustit, že by s nacistickými zvěrstvy měl Hitler něco společného.

Jako příslušník jednotek SS se Misch zúčastnil v roce 1938 anexe Rakouska a o rok později obsazení Sudet. Poté bojoval také v Polsku a byl těžce zraněn. Když se uzdravil, byl v roce 1940 vybrán jako osobní ochránce a univerzální pomocník Hitlera. Dělal všechno, od zvedání telefonů až po vítání hodnostářů. Pět let Misch provázel vůdce všude a strávil s ním i jeho poslední hodiny v berlínském bunkru. Byl i posledním žijícím člověkem, který vůdce a jeho ženu Evu Braunovou viděl poté, co spáchali sebevraždu. Přežil devět let v ruském zajetí, infarkt a zápal plic.

Ke své službě Hitlerovi se slezský rodák až do smrti hrdě hlásil, slova lítosti nebo dokonce omluvy za období nacistické hrůzovlády se u něj nikdo nedočkal. „Neumím si Hitlera jako vraha představit. To prostě není možné. Byl tak přátelský, tak milý,“ citoval dnes jeho slova deník Die Welt. Misch odmítal připustit, že by Hitler měl cokoliv společného s holocaustem. "Pořád jsme byli s ním – ve dne v noci. Noviny vždycky přeháněly. Hitler nebyl ani monstrum, ani superman, říká.

Rochus Misch vzpomíná na poslední okamžiky Adolfa Hitlera:

„V bunkru bylo jen několik lidí. Hitler jim řekl 'sbohem! a oznámil, že už si nepřeje, aby ho dál rušili. A pak myslím, že někdo po hodině nebo dvou řekl – je po všem. Slyšel výstřel. Já ho neslyšel.“

Rochus Misch zemřel ve svém domě, z něhož už několik let nevycházel. O jeho úmrtí informoval Burkhard Nachtigall, který Hitlerovu bodyguardovi pomáhal sepsat paměti.

Zemřel poslední člověk, který viděl Hitlera živého (zdroj: ČT24)